/Centrul de Consiliere pentru Parinti din Bucuresti a fost deschis oficial in prezenta ministrului norvegian al sanatatii

Centrul de Consiliere pentru Parinti din Bucuresti a fost deschis oficial in prezenta ministrului norvegian al sanatatii

Centrul de Consiliere pentru Părinţi din Bucureşti a fost deschis oficial, miercuri, în prezenţa ministrului norvegian al sănătăţii şi serviciilor sociale, Anne-Grete Strom-Erichsen, şi a ambasadorului Norvegiei la Bucureşti, Oystein Hovdkinn.
Dezvoltată de organizaţia Salvaţi Copiii România în cadrul proiectului finanţat prin Granturile SEE, “Consiliere parentală pentru sănătatea familiilor din România”, unitatea din Bucureşti este unul din cele cinci astfel de centre publice deschise în Iaşi, Suceava, Târgu Mureş şi Timişoara, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea serviciilor de sănătate mentală oferite copiilor din România. Centrele de consiliere sunt servicii publice gratuite şi beneficiază de echipe multidisciplinare, formate din psihologi, psihiatri, asistente medicale, asistenţi sociali, psihopedagogi.


Misiunea Centrului de Consiliere pentru Părinţi Bucureşti este de a sprijini părinţii să ofere un climat familial echilibrat şi sănătos, care să asigure o dezvoltare armonioasă a copiilor în plan cognitiv, emoţional şi social.
Începând din 2010 un număr de 192 de familii s-au adresat Centrului din Bucureşti căutând sprijinul specialiştilor pentru gestionarea unor dificultăţi specifice pe care le întâmpină cu copiii lor.
În ceea ce priveşte profilul familiilor care au apelat la serviciile orferite de Centrul de Consiliere pentru Părinţi în primul său an de activitate, se pot desprinde două tendinţe principale: se adresează centrului mai ales familiile monoparentale, situaţia de divorţ a părinţilor sau relaţiile tensionate dintre ei punându-şi amprenta asupra climatului emoţional în care creşte copilul. Totodată, se adresează centrului mai ales familii care au copii de vârstă preşcolară.
În cadrul centrului, pe parcursul a 1.100 de ore de consultaţie, pentru fiecare familie în parte s-a desfăşurat un proces de evaluare laborios, pe baza căruia părinţii au putut să opteze pentru implementarea recomandărilor făcute de specialiştii centrului sub forma unor planuri de intervenţie agreate împreună cu aceştia.
Activităţi în sprijinul familiei au fost desfăşurate nu doar în cadrul centrului din Bucureşti, ci şi la nivelul celorlalte patru centre deschise de organizaţia Salvaţi Copiii. Per ansamblu, în primul an de derulare a acestui program au beneficiat de sprijin psihologic un număr de 1.116 de familii, în acelaşi timp desfăşurându-se la nivel naţional un număr de 602 workshopuri pentru specialişti şi activităţi de informare.
Conform unui comunicat al Salvaţi Copiii România, neglijarea copilului rămâne cea mai dramatică formă de abuz, cu repercusiuni asupra dezvoltării emoţionale a copilului. Din datele furnizate de Direcţia Generală Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2010 11.232 de copii au fost victime ale unei forme de abuz. Cele mai multe dintre abuzuri se petrec în familie – 10.395 de copii au suferit o formă de abuz în cadrul familiei, pe primul loc fiind neglijarea copilului.
Familia este, din datele furnizate, mediul cu cea mai crescută incidenţă a abuzurilor asupra copiilor. Astfel, din totalul de abuzuri fizice asupra copilului de 1.254, 1.188 au loc în familie, iar din 1.218 cazuri de abuz emoţional asupra copilului 1.169 au avut loc în familie. În ceea ce priveşte abuzul sexual, dintr-un total de 623 de cazuri, 367 s-au petrecut în familie.
Anne-Grete Strom-Erichsen a spus că toţi copiii din ţările europene sunt viitorul Europei şi a investi în viitorul lor reprezintă una dintre cele mai bune investiţii. În opinia ei, să fi părinte poate fi provocator, să fi părintele unui copil cu probleme de comportament este şi mai provocator, de aceea suportul, ajutorul şi cunoaşterea sunt foarte importante.
“Într-un context socio-economic atât de tulbure ca acela pe care îl traversăm în prezent trebuie să ne oprim şi să acordăm atenţie dezvoltării armonioase a copiilor, viitorul societăţii noastre. În acest domeniu ar trebui să insistăm poate pe o abordare integrată a serviciilor pe care le oferim copiilor – educaţie, sănătate, mediu ambiental, comunitate”, a declarat Cristian Irimia, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Ministrul norvegian al sănătăţii şi serviciilor sociale a vizitat şi Centrul de Zi pentru Copii cu Tulburări de Dezvoltare, deschis recent în cadrul Spitalului de Psihiatrie Titan “Dr. C-tin Gorgos”. Dintr-un total de 20.000 de persoane cu tulburări de dezvoltare, 10% trăiesc în Bucureşti. Înfiinţat cu ajutorul Granturilor norvegiene, co-finanţat de Ministerul Sănătăţii şi de Primăria Municipiului Bucureşti, noul centru de zi, construit şi echipat la standarde înalte, va oferi tratamente şi servicii medicale adecvate pentru aproximativ 600 de copii, inclusiv din afara Bucureştiului, anual.
Anne-Grete Strom-Erichsen se află în România, în perioada 28-29 iunie, pentru a vizita trei proiecte finanţate prin Granturile SEE şi norvegiene.
Prin cele două programe financiare, Granturile SEE şi cele norvegiene, cele trei state SEE/ AELS, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, au alocat pentru România asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 98,5 milioane euro, pentru perioada 2007-2009, ca urmare a angajamentului lor, conform Acordului privind Spaţiul Economic European (SEE), de a contribui la coeziunea socială şi economică între statele membre ale SEE.
Din suma totală, contribuţia Norvegiei se ridică la aproximativ 97%. Granturile SEE şi cele norvegiene sunt destinate susţinerii dezvoltării sociale şi economice a României prin co-finanţarea de proiecte în câteva sectoare cheie: sănătate şi îngrijirea copilului, protecţia mediului, producţie sustenabilă, patrimoniu cultural şi sectorul ONG. 22% din volumul financiar total a fost alocat sănătăţii prin intermediul a 16 proiecte implementate de entităţi româneşti în parteneriat cu entităţi din Norvegia (în anumite cazuri).