/Centru mobil pentru donatorii de sange, in centrul municipiului Targu Mures

Centru mobil pentru donatorii de sange, in centrul municipiului Targu Mures

Un centru mobil pentru donatori a fost amplasat, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, la Ceasul de Flori din centrul municipiului Târgu Mureş, pentru încurajarea persoanelor apte din punct de vedere medical să îşi ajute semenii.
”Până acum (marţi, la orele amiezii – n.r.) au donat 15 persoane. Poate să doneze orice persoană care este majoră, adică are peste 18 ani şi din câte cunoaşte are o bună stare de sănătate. Prezintă contraindicaţie cei care au afecţiuni ale inimii, plămânului, ficatului sau sunt purtători de anumiţi viruşi, cum sunt hepatita B şi C. Femeile gravide şi lăuzele prezintă contraindicaţie. Orice potenţial donator face câteva teste şi este consultat de un medic de medicină generală, un consult foarte amănunţit, abia după aceea primeşte aptitudinea de donare, dacă sunt îndeplinite condiţiile de greutate, de tensiune şi o bună stare de sănătate”, a declarat dr. Marilena Lazăr, de la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Târgu Mureş.


Potrivit acesteia, la nivelul CRTS Târgu Mureş, stocul de sânge acoperă necesităţile spitalelor din judeţ, însă aceasta nu se declară mulţumită.
”Centrul nostru reuşeşte să facă faţă cererilor clinicilor din judeţul Mureş şi de foarte multe ori suntem ajutaţi de centrele mici din jurul nostru, cum ar fi cele de la Miercurea Ciuc, Sibiu sau Bistriţa. Bolnavii provin şi din aceste centre, dar la Târgu Mureş avem pacienţi din întreaga ţară”, a precizat dr. Lazăr.
Aceasta a spus că media zilnică a donatorilor care vin la CRTS Târgu Mureş este de circa 70, deşi numărul celor care se prezintă este mult mai mare.
”Există o serie de contraindicaţii care opresc anumite persoane. Numărul donatorilor este comparabil cu cel de anul trecut, nu ne putem lăuda cu rezultate spectaculoase. Populaţia judeţului este aceeaşi, dar ne dorim ca pe viitor şi prin mobilizarea cu centrul mobil să creştem numărul donatorilor”, a subliniat Marilena Lazăr.