/Cele mai multe apeluri la 112, in tara, au fost alarme false (grupaj)

Cele mai multe apeluri la 112, in tara, au fost alarme false (grupaj)

Peste două treimi (68,25%) dintre apelurile primite în trimestrul al treilea din acest an la numărul unic de urgenţă 112 au fost false, iar 31,75% au fost reale, relevă o statistică a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

*HARGHITA
Judeţul Harghita ocupă primul loc la numărul de apeluri false înregistrate la Numărul Unic de Urgenţă 112, potrivit Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
Datele statistice arată că au fost primite, în perioada menţionată, 62.475 apeluri, din care doar 15,04% au fost reale, iar 84,96% au fost false.
Aceste cifre situează judeţul Harghita pe primul loc pe ţară la numărul de apeluri false, fiind urmat de judeţele Covasna şi Mureş cu 83, respectiv 80% de apeluri false din totalul celor înregistrate la 112. Potrivit sursei citate, cele mai multe dintre apelurile reale, adică aproape jumătate, au fost transferate către Ambulanţă, dar şi către Poliţie, SMURD şi Jandarmerie.
Reprezentanţii Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale spun că există persoane care sună şi de sute de ori pe zi, multe dintre ele fiind cu probleme psihice sau diferite dizabilităţi.
Există situaţii în care tinerii sau copiii sună la 112 doar pentru a se distra, unii adresând cuvinte injurioase angajatelor STS. Chiar dacă operatoarele văd că de pe un număr se apelează zilnic de zeci sau chiar sute de ori, ele sunt obligate să trateze fiecare apel ca fiind o urgenţă.
În ciuda numărului mare de apeluri false, în Harghita nicio persoană nu a fost sancţionată pentru că a sunat fără motiv la 112.

*GALAŢI
Statistica pe trimestrul III din anul 2011 realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pentru judeţul Galaţi arată că la numărul unic de urgenţă 112 au fost primite şi tratate 120.012 apeluri, dintre care mai bine de două treimi au fost false, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, şeful Biroului răspuns apel 112, judeţul Galaţi, Dan-Laurenţiu Matache.
Potrivit acestuia, dintre cele peste 120.000 de apeluri, 32,82 % au fost reale şi 67,18 % false. Cele mai multe au fost transferate către Ambulanţă – 53,26 %, Poliţie – 40,56 %, Pompieri – SMURD – 5,77 % şi Jandarmerie – 0,41 % .
Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele prepay. Ca urmare a constatărilor făcute de către autorităţile statului, 25 de cetăţeni au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112.
”Multe persoane sună fără a avea o urgenţă şi adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale. Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi. La 112 se sună doar atunci când ai cu adevărat o urgenţă”, a spus Matache.

*DÂMBOVIŢA
Şi în Dâmboviţa peste 75% dintre apelurile la numărul unic de urgenţă 112 sunt false.
În judeţ, în lunile iulie-septembrie au fost primite 123.800 de apeluri, cele mai multe fiind transferate către ambulanţă.
”Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele prepay. Urmare constatărilor făcute de către autorităţile statului, nouă cetăţeni au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112”, informează STS.

*BUZĂU
În judeţul Buzău, din cele peste 114.000 de apeluri înregistrate la 112 în ultimele trei luni, aproape 85.000 au fost false, asta însemnând peste 74%.
Numărul apelurilor care s-au dovedit a fi întemeiate a fost de numai 29.217 şi reprezintă doar 25,6% dintre apelurile iniţiate la serviciul unic de urgenţă.
În judeţul Buzău 16.717 apeluri primite în lunile iulie, august, septembrie, au fost destinate serviciului de ambulanţă, adică peste 57% din total. Pe locul doi este poliţia către care s-au făcut 10.313 apeluri, apoi ISU şi SMURD cu 1.653 de solicitări şi pe ultimul loc Jandarmeria cu 468 de apeluri.
Potrivit purtătorului de cuvânt al STS, colonel Adrian Fulea, majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele prepay.

*DOLJ
Aproape 75% din numărul apelurilor telefonice primite în ultimele trei luni în Dolj la numărul unic de urgenţă 112 au fost false, iar majoritatea acestora provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt efectuate în mare parte de pe cartele telefonice pre pay.
”Statistica pe trimestrul III din anul 2011 realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pentru judeţul Dolj arată că la numărul unic de urgenţă 112 au fost primite şi tratate 188.367 apeluri. Dintre acestea 25,49 % au fost reale şi 74,51 % false. Cele mai multe au fost transferate către ambulanţă – 56,36 %, poliţie – 27,40 %, pompieri – SMURD – 14,28 % şi jandarmerie – 1,96 %”, precizează STS.
În domeniul informării, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale realizează campanii de educare, având ca target principal tinerii din şcoli şi turiştii români şi străini aflaţi în ţara noastră.

*TELEORMAN
Doar aproximativ 33% din cele 82.810 de apeluri primite în judeţul Teleorman prin numărul unic de urgenţă 112 au fost reale în trimestrul trei din acest an, potrivit Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
Potrivit sursei citate, cele mai multe apeluri, aproape 61%, au fost transferate către Serviciul de Ambulanţă, iar 24% la Poliţie.
De asemenea, solicitările din Teleorman prin 112 au vizat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – 11,55% şi Jandarmeria – 2,48%.
Pe baza constatărilor făcute de autorităţi, peste 120 de cetăţeni din Teleorman au fost sancţionaţi în trimestrul III pentru apeluri false la numărul 112.
Numărul unic pentru situaţii de urgenţă trebuie făcut când este necesară intervenţia instituţiilor specializate în asigurarea asistenţei medicale atunci când se periclitează viaţa, integritatea ori sănătatea, ordinea publică, proprietatea publică sau privată, mediul – mai precizează STS.

*BRĂILA
Trei sferturi din apelurile date din judeţul Brăila la numărul unic de urgenţă 112, în trimestrul al III-lea al acestui an, au fost false, potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), colonel Adrian Fulea.
”Au fost primite şi tratate 67.678 apeluri. Dintre acestea 29,77% au fost reale şi 70,23 % false. Cele mai multe au fost transferate către Ambulanţă – 55,79%, Poliţie – 36,06%, SMURD – 7,45% şi Jandarmerie – 0,71%”, a declarat Adrian Fulea.