/Cel puţin 1,3 milioane de oameni mor anual in accidente rutiere pe mapamond (OMS)

Cel puţin 1,3 milioane de oameni mor anual in accidente rutiere pe mapamond (OMS)

Cel puţin 1,3 milioane de oameni îşi pierd viaţa anual şi alte între 20 şi 50 de milioane sunt rănite în accidente rutiere la nivel mondial, potrivit unui bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dat publicităţii miercuri, 11 mai, cu ocazia lansării unui program internaţional ambiţios, ‘Un deceniu de acţiuni pentru siguranţa rutieră’, la iniţiativa Rusiei, relatează ITAR-TASS.

Potrivit experţilor OMS, nevoia de măsuri urgente la nivel mondial este confirmată de statisticile triste – accidentele în trafic reprezintă una din cele trei cauze de deces ale persoanelor cu vârste cuprinse între 5 şi 44 de ani, iar dacă ne referim la grupa de vârstă între 15 şi 29 de ani, atunci aceasta este principala cauză de deces.

În plus, atrag atenţia experţii, pagubele economice provocate de accidentele rutiere în lume se ridică la 500 miliarde de dolari pe an. Fără o acţiune coordonată, avertizează OMS, numărul victimelor pe drumurile din lume ar putea ajunge la 1,9 milioane, iar către 2020 la 2,3 milioane de oameni.

Obiectivului programului privind siguranţa rutieră preconizat pentru un deceniu este de a salva circa 5 milioane de vieţi omeneşti şi de a proteja de accidente alte 50 milioane – după cum a explicat, într-o conferinţă de presă la Geneva, şeful Departamentului OMS pentru prevenirea accidentărilor şi a violenţei (Department of Injuries & Violence Prevention), Etienne Krug.

În cadrul programului ‘Un deceniu de acţiune pentru siguranţa rutieră’ eforturile se vor orienta spre diferite domenii, între care o infrastructură mai sigură pentru participanţii la trafic, dotarea autoturismelor cu sisteme de securitate de bază, campanii pentru schimbarea atitudinii conducătorilor auto faţă de viteza mare şi consumul de alcool la volan. Accentul va fi pus pe îmbunătăţirea legislaţiei naţionale, în special în ţările cu venituri mici şi medii.

În ceea ce priveşte fondurile pentru finanţarea programului, Krug a spus că dacă ar fi posibil de instituit o taxă de 2 dolari la fiecare maşină nouă vândută în lume, acest lucru ar angrena fonduri de ordinul a 140 milioane de dolari anual. ‘Siguranţa rutieră este domeniul sănătăţii publice care se finanţează cel mai puţin, în ciuda faptului că măsurile de prevenire sunt rentabile’, a mai spus expertul OMS, care adaugă că, potrivit calculelor organizaţiei, fiecare dolar investit ar putea aduce un beneficiu de 25 de dolari.