/Cei sapte estonieni rapiti in martie in Liban au fost eliberati

Cei sapte estonieni rapiti in martie in Liban au fost eliberati

Cei şapte ciclişti estonieni răpiţi în martie în estul Libanului au fost eliberaţi joi fără să se fi stabilit dacă o recompensă a fost oferită unei grupări aproape necunoscute care a revendicat răpirea lor, relatează AFP.Cei şapte bărbaţi, surâzători, au apărut la balconul ambasadei Franţei la Beirut, salutându-i pe jurnalişti.Un responsabil al poliţiei libaneze a afirmat că cei şapte bărbaţi au fost aduşi joi dimineaţa în satul Sahel al-Taybi, în valea Bekaa /est/, subliniind că aceştia erau într-o stare bună de sănătate. Niciun detaliu nu a fost oferit în legătură cu circumstanţele eliberării.

Potrivit sursei citate, cicliştii au fost supuşi unor examene medicale la ambasada Franţei înainte de a fi preluaţi de ministrul estonian de externe Urmas Paet. Oficialul eston şi cei şapte bărbaţi urmează să ia avionul, în principiu vineri, către Estonia.

Ministrul libanez al Justiţiei, Chakib Kortbawi, s-a declarat mulţumit de ‘finalul fericit’ al acestei întâmplări, adăugând însă că ‘afacerea este departe de a fi încheiată’.

‘Justiţia libaneză îşi va continua ancheta până când detaliile răpirii vor fi cunoscute şi responsabilii identificaţi’, a precizat el.

Cei şapte estonieni, Kalev Kaosaar, August Tillo, Madis Paluoja, Priit Raistik, Jaan Jagomagi, Andre Pukk şi Martin Metspalu, au fost răpiţi la 23 martie în estul Libanului, la scurt timp după ce au intrat pe teritoriul libanez pe biciclete venind din Siria.