/CEA: Crestere a subscrierilor de 5 la suta pentru asiguratorii europeni, in 2010

CEA: Crestere a subscrierilor de 5 la suta pentru asiguratorii europeni, in 2010

Primele brute subscrise de asiguratorii europeni, în 2010, se ridică la 1.115 miliarde euro, faţă de un nivel de 1.060 miliarde euro în 2009, potrivit cifrelor preliminare publicate de federaţia asiguratorilor şi reasiguratorilor europeni – CEA Insurers of Europe, remise miercuri Agerpres.
Potrivit CEA, creşterea de 5% înregistrată în 2010 a fost susţinută de evoluţia pozitivă cu 6% a subscrierilor pe segmentul asigurărilor de viaţă şi de avansul de 4% înregistrat de subscrierile de pe piaţa non-life.
Astfel, conform unui comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), subscrierile pe segmentul asigurărilor de viaţă sunt estimate, pentru anul 2010, la 688 miliarde euro, iar cele pentru asigurări generale – la 428 miliarde euro. În 2009, asigurările de viaţă au generat, la nivel european, subscrieri de 648 miliarde euro, în timp ce asigurările generale au atins un nivel de 411 miliarde euro.


Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia reprezintă cele mai mari pieţe ale asigurărilor de viaţă la nivel european, cu o pondere de 75% în totalul subscrierilor de pe acest segment.
Asigurările auto reprezintă şi la nivel european cel mai mare segment al business-ului non-life, din care deţin o pondere de aproape 30%. Germania şi Italia reprezintă cei mai mari jucători de pe această piaţă, fiecare cu o cotă de 16% din primele brute subscrise la nivel european pe segmentul auto. CEA estimează că în 2010, primele brute subscrise pe segmentul auto au crescut cu peste 1%, până la 125 miliarde euro, faţă de o scădere de 2% înregistrată în 2009.
Cel de-al doilea mare segment al pieţei europene de asigurări generale este cel al asigurărilor de sănatate, care deţine o pondere de 25% după primele brute subscrise. Acest sector are ca lideri Olanda şi Germania, care împreună deţin aproape două treimi din piaţa europeană a asigurărilor de sănătate. Potrivit CEA, acest segment a înregistrat o creştere de 6% în 2010, până la un total de 108 miliarde euro.
Asigurările de proprietăţi şi bunuri reprezintă cel de-al treilea mare sector al pieţei europene de asigurări generale, cu o pondere de 20% a subscrierilor în totalul segmentului non-life. Cifrele preliminare centralizate de CEA arată o creştere, în 2010, a acestui sector de 1%, până la un nivel de 83 miliarde euro. Liderii de piaţă sunt Marea Britanie, Germania şi Franţa, care au raportat fiecare un total al subscrierilor de 15 miliarde euro. Investiţiile totale ale asiguratorilor europeni arată o creştere de 7% în 2010 până la un nivel de 7.500 miliarde euro, potrivit raportului CEA.
CEA este federaţia europeană a asiguratorilor şi reasiguratorilor. Prin cei 33 de membri – asociaţii naţionale ale asiguratorilor din cele 27 state ale Uniunii Europene plus şase organizaţii naţionale din ţări non-UE -, CEA reprezintă toate tipurile de companii de asigurări şi reasigurări, cum ar fi companii pan-europene, asiguratori specializaţi, fonduri mutuale sau IMM-uri. CEA, cu sediul la Bruxelles, reprezintă companii care deţin o cotă de 95% din totalul veniturilor din prime, în Europa. Piaţa europeană de asigurări generează prime de peste 1.100 miliarde euro, are un milion de angajaţi şi investeşte aproape 7.500 miliarde euro în economie.