/CE solicita din nou Rusiei ridicarea imediata a embargoului asupra importurilor de legume dinspre UE

CE solicita din nou Rusiei ridicarea imediata a embargoului asupra importurilor de legume dinspre UE

Comisia Europeană a cerut din nou, miercuri, punerea în practică a măsurii de ridicare imediată şi fără alte condiţii a embargoului impus de Rusia asupra importurilor de legume proaspete provenind din UE, după ce un acord în acest sens a fost convenit recent de preşedintele CE Jose Manuel Barroso şi preşedintele rus Dmitri Medvedev.
Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european pentru sănătate John Dalli, a declarat miercuri că testele efectuate de autorităţile germane în cooperare cu experţii europeni au dus la identificarea sursei contaminării cu ECEH, ceea ce înseamnă că sunt îndeplinite condiţiile pentru ridicarea embargoului rus asupra importurilor de legume proaspete venind dinspre statele membre ale Uniunii.
Rusia a decis în 2 iunie să interzică importul de legume proaspete din toate ţările Uniunii Europene, din cauza epidemiei provocate de bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH).


”Interdicţia importurilor de legume proaspete, care se referă la toate ţările Uniunii Europene, intră în vigoare din această dimineaţă”, menţionase şeful Agenţiei pentru protecţia consumatorilor, Ghennadi Onişcenko.
Epidemia provocată de bacteria ECEH a cauzat până acum la decesul al 37 persoane, dintre care 36 în Germania şi una în Suedia.
După mai multe săptămâni de incertitudini, autorităţile germane au identificat vineri originea contaminării, care a fost confirmată în ziua următoare. Este vorba despre seminţele germinate de la o fermă de agricultură biologică din nordul Germaniei, din Gartnerhof, Bienenbüttel, exploatarea fiind închisă.
Autorităţile germane au menţinut recomandarea de a nu se consuma seminţe germinate, cumpărate sau cultivate în gospodării proprii.