/CE prezinta cadrul european de coordonare a strategiilor nationale pentru integrarea romilor

CE prezinta cadrul european de coordonare a strategiilor nationale pentru integrarea romilor

Comisia Europeană prezintă marţi, la Strasbourg, un cadru european de coordonare a strategiilor naţionale pentru integrarea romilor, care va contribui la orientarea politicilor naţionale privind romii şi la mobilizarea de fonduri disponibile la nivelul Uniunii Europene.

Comunicarea CE va fi prezentată de comisarii europeni Viviane Reding (justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie) şi Laszlo Andor (afaceri sociale, ocuparea forţei de muncă şi incluziune) şi va fi urmată de o dezbatere în plenul Parlamentului European.

PE a votat, la începutul lunii martie, o rezoluţie non-legislativă care arată că viitoarea strategie a UE pentru integrarea romilor trebuie să pună accent pe satisfacerea şi promovarea drepturilor fundamentale la muncă, locuinţă, sănătate şi educaţie.

Potrivit PE, cele 10-12 milioane de persoane de etnie romă ar trebui să beneficieze de standarde minime la nivelul UE pentru a avea acces mai facil la locuri de muncă, educaţie sau servicii medicale. În opinia membrilor PE, Comisia Europeană ar trebui să prezinte o foaie de parcurs pentru introducerea unor standarde minime obligatorii aplicabile la nivelul UE, pentru cele patru priorităţi: educaţia, ocuparea forţei de muncă, locuinţele şi sănătatea.

În plus, eurodeputaţii susţin că executivul comunitar trebuie să instituie criterii de premiere a statelor membre care se conformează şi penalităţi pentru cele care nu respectă dispoziţiile. Cadrul de coordonare prezentat marţi de CE va trebui să fie adoptat de Consiliul European, în reuniunea sa din luna iunie.