/CE pregateste reanalizarea controversatului regulament REACH din domeniul industriei chimice

CE pregateste reanalizarea controversatului regulament REACH din domeniul industriei chimice

Comisia Europeană se pregăteşte să reanalizeze, la cinci ani după adoptare, controversatul regulament REACH, care obligă producătorii de chimicale să ofere garanţii solide privind siguranţa produselor lor pentru consumatori. Din momentul prezentării sale până la adoptarea finală în anul 2006, regulamentul REACH a provocat una din cele mai spectaculoase ‘bătălii’ în domeniul lobby-ului din istoria UE, punând faţă în faţă ecologiştii şi marii producători chimici europeni, notează luni EurActiv.


”Cred că este un început, unul chiar foarte important”, apreciază Jamie Page, din cadrul Societăţii pentru prevenirea cancerului, o grupare non-profit ce susţine obiectivele REACH.
În forma sa iniţială, REACH şi-a propus examinarea detaliată a 100.000 substanţe chimice aflate în prezent pe piaţă, pentru a identifica eventualele riscuri pentru sănătatea umană şi mediu.
În ultimii 5 ani, doar un număr redus de substanţe chimice au fost analizate, pornind de la o listă de 47 de substanţe de risc înalt (SVHC), suspectate că produc cancer sau afectează sistemul de reproducere uman.
“Există o mulţime de produse controversate”, explică Page, care aminteşte de Bisfenol A, un compus chimic interzis recent în producţia biberoanelor de plastic, dar despre care unii specialişti afirmă că este de asemenea periculos şi în alte forme, precum învelişul de plastic al conservelor alimentare.
În cadrul industriei chimice, eforturile s-au concentrat pe respectarea legislaţiei europene complexe din domeniu simultan cu protejarea intereselor economice justificate. Companiile ce doresc să vândă produse chimice trebuie să le înregistreze la Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), de la Helsinki.
Un aspect controversat este acela dacă ECHA trebuie sau nu să facă disponibile pentru public toate datele privind toxicitatea produselor respective, în condiţiile în care unele companii cer ca anumite informaţii să nu fie publicate, invocând protejarea brevetelor şi a tehnologiilor folosite, adaugă sursa citată.