/CE este implicata substantial in eforturile de identificare a sursei contaminarii cu ECEH

CE este implicata substantial in eforturile de identificare a sursei contaminarii cu ECEH

Comisia Europeană şi agenţiile sale specializate sunt implicate substanţial în eforturile de identificare a sursei de contaminare cu bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH), care a cauzat deja moartea a 23 de persoane, dintre care 22 în Germania, a declarat marţi comisarul european pentru sănătate John Dalli.
În cadrul unei dezbateri desfăşurate în plenul PE reunit la Strasbourg, Dalli a subliniat că executivul UE a urmat procedurile adecvate în astfel de cazuri – activarea Sistemului de alertă rapidă pentru alimente şi alimentaţie (RASFF) şi adresarea unei cereri către Agenţia europeană pentru siguranţă alimentară (EFSA) de a efectua un studiu de impact.
Reprezentantul CE a adăugat că autorităţile germane au acceptat propunerea Comisiei de a trimite experţi în epidemiologie în Germania care să ajute la investigaţiile pentru găsirea exactă a sursei contaminării.


Majoritatea eurodeputaţilor au atras atenţia, în intervenţiile lor, asupra nevoii de coordonare mai bună a comunicării între autorităţile comunitare şi cele naţionale în cazuri precum epidemia cauzată de ECEH, unii eurodeputaţi acuzând CE pentru această criză de comunicare.
O altă idee accentuată de mai mulţi membri ai PE a fost aceea că fermierii europeni afectaţi de această criză ar trebui despăgubiţi în proporţie de 100%.
Eurodeputata Mairead McGuinness (PPE) a cerut în intervenţia sa crearea unei unităţi de criză la nivelul UE pentru tratarea acestui caz, iar Luis Capoulas Santos (S&D) a subliniat că este nevoie de o nouă analiză care să ţină cont de faptul că sistemul de stimulente din cadrul PAC ar trebui să promoveze durabilitatea.
Eurodeputata Antonia Pârvanova (ALDE) a menţionat că nu ar trebui exclus un eventual act intenţionat drept cauză a contaminării cu bacteria ECEH.
La rândul său, Rebecca Harms (Verzi) a apreciat că Uniunea Europeană nu este pregătită să facă faţă unei epidemii cum este cea provocată de ECEH şi acest lucru trebuie examinat cu atenţie de către Bruxelles.
Pe lângă decesele înregistrate în Germania, bacteria a făcut o victimă şi în Suedia, unde o femeie a început să manifeste sindromul hemolitic uremic după ce s-a întors dintr-un sejur în Germania.
Autorităţile germane au suspectat iniţial castraveţii spanioli ca posibilă sursă de contaminare cu bacteria ECEH. Apoi atenţia autorităţilor germane s-a îndreptat asupra unei ferme biologice din apropiere de Hamburg, însă primele teste efectuate pe seminţele germinate prelevate au fost negative.
Tot marţi are loc, la Luxemburg, o reuniune extraordinară a miniştrilor agriculturii din ţările membre consacrată analizării mijloacelor de acordare a compensaţiilor financiare pentru producătorii de legume şi fructe din UE ale căror vânzări au scăzut drastic din cauza epidemiei produse de bacteria E.coli. În cadrul întâlnirii, Comisia Europeană va propune măsuri concrete de compensare pentru acest sector, însă pentru moment executivul UE nu a putut estima valoarea la care se vor ridica compensaţiile.