/CE cere CEJ amendarea Irlandei pentru calitatea foselor septice

CE cere CEJ amendarea Irlandei pentru calitatea foselor septice

Comisia Europeană a decis joi să trimită Irlanda în faţa Curţi Europene de Justiţie (CEJ) pentru că nu a luat ‘măsurile necesare’ ca fosele septice să fie supuse unor inspecţii adecvate pentru protejarea sănătăţii şi a mediului, relatează AFP.

CE a cerut CEJ să impună Dublinului o amendă forfetară de 2,7 milioane de euro, precum şi o penalizare zilnică de
26.173 de euro cât timp va persista încălcarea tratatelor uniunii de la emiterea unui verdict.

Conform unei reglementări europene privitoare la gestionarea deşeurilor, apele menajere uzate care ajung în fosele septice trebuie recuperate sau eliminate fără a pune în pericol sănătatea şi mediul.

În octombrie 2009, CEJ a decis că Irlanda nu a adoptat măsurile adecvate pentru a satisface această exigenţă. În speţă, legislaţia din Irlanda nu prevede nici inspecţii şi nici controale periodice sistematice, iar CEJ a cerut acestui stat să se conformeze legislaţiei europene.

CE a indicat într-un comunicat că ‘nu este mulţumită’ de lentoarea progreselor în punerea în aplicare a verdictului curţii. Suma amenzii propuse CEJ ţine cont de ‘gravitatea infracţiunii şi de capacitatea statului membru de a plăti’, a apreciat Comisia.

Apele uzate provenind din fosele septice, în număr de peste 400.000 în Irlanda, au contribuit la poluarea microbiologică a apelor subterane, precum şi a celor de suprafaţă. Sănătatea umană este în pericol din cauza prezenţei unor substanţe patogene care pot contamina sursele de apă potabilă, provenind din fose septice prost situate, prost concepute sau prost întreţinute, notează AFP.