/Catalonia: opt elicoptere i-au adus pe deputatii catalani la sediul parlamentului, blocat de `indignati`

Catalonia: opt elicoptere i-au adus pe deputatii catalani la sediul parlamentului, blocat de `indignati`

Mai mulţi legiuitori catalani, printre care şi şeful executivului local, Artur Mas, au ajuns la sediul legislativului cu elicopterul, după ce aproximativ 2.000 de ‘indignaţi’ au blocat intrarea încă de la primele ore ale dimineţii, informează postul public de televiziune.

‘Indignaţii’ au blocat accesul în sediul parlamentului local în semn de protest faţă de dezbaterea pe marginea proiectului de buget, care urma să fie adoptat miercuri şi care presupune reduceri ale cheluielilor publice în sănătate ori educaţie.

Corpul de poliţie catalan a explicat că transportul cu elicopterul a fost o măsură excepţională, din cele care se iau atunci când nu există o altă formă de intrare. Restul deputaţilor, majoritatea din corpul legiuitorilor catalani, au ajuns pe jos la clădirea parlamentului, însă au fost împinşi şi huiduiţi de protestatari, ori chiar scuipaţi şi loviţi.

Echipele medicale de urgenţă au ajutat în total 36 de persoane rănite, nu grav, dintre care 12 au fost agenţi ai corpului de poliţie catalan, Mossos d’Esquadra. Confruntările au avut loc mai ales în dimineaţa zilei de miercuri, când forţele de ordine au încercat să evacueze zona.

Sute de persoane au dormit în Parcul Ciutadella, unde se află sediul legislativului local catalan, iar lor li s-au alăturat în cursul zilei de miercuri alte sute de protestatari. Autorităţile au închis în cele din urmă parcul, însă şi aşa accesul deputaţilor în clădire a fost dificil.