/Catalin Ivan (PSD): Coruptia din vami impiedica aderarea Romaniei la Schengen anul acesta

Catalin Ivan (PSD): Coruptia din vami impiedica aderarea Romaniei la Schengen anul acesta

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a afirmat, vineri, că Uniunea Europeană este foarte interesată de situaţia din vămi, deoarece 75% din taxele vamale merg la bugetul UE şi adăugat că starea de lucru din vămile româneşti este motivul pentru care România nu va adera la Schengen în acest an.
“Atunci când nu-ţi îndeplineşti obligaţiile faţă de UE, nici UE nu are nici o obligaţie să-şi îndeplinească obligaţiile faţă de tine. (…) Faptul că noi nu am intrat în Schengen este doar un mic exemplu. Cu siguranţă, în urma investigaţiile făcute de OLAF vor apărea şi alte surprize. (…) Nu ştiu cât sunt interesate instituţiile din România să verifice şi să ancheteze până la capăt dosarele respective, dar instituţiile europene categoric sunt interesate şi OLAF deja face o anchetă în acest sens pentru că aici nu este vorba de regi, regine şi pioni, este vorba de un sistem foarte bine gestionat de la cel mai înalt nivel politic al statului”, a declarat social-democratul.


Europarlamentarul PSD a mai spus că scandalul din vămile româneşti a avut un impact puternic în Uniunea Europeană, deoarece este vorba de un subiect care priveşte în mod direct Uniunea.
“25% din taxele vamale rămân statului membru, 75% se duc în bugetul UE. Prin urmare, frauda din vămi este foarte importantă şi pentru statele membre ale UE. Vă daţi seama ce impact a avut scandalul din vămile din România în momentul în care s-a aflat cam la ce nivel se ridică evaziunea fiscală din vămile din România. Interesul este direct al Uniunii Europene pentru că 75% din banii din vămi ar fi trebuit să se ducă la bugetul Uniunii. De aici şi răspunsul la întrebarea de ce nu a intrat România în Schengen. Pentru că contribuţia României al bugetul UE a fost afectată tocmai de corupţia şi de frauda din sistemul naţional”, a explicat Ivan.
El s-a pronunţat pentru o cheltuire mai eficientă a banilor europeni în condiţiile în care Europa trece printr-o criză economică şi financiară. Cătălin Ivan a arătat că, deşi România este nevoită să închidă spitale şi şcoli din lipsa banilor, bugetul de stat trebuie să acopere şi “găurile” generate de deturnarea fondurilor europene.
“Românii sunt furaţi de două ori. Pe de-o parte sunt furaţi pentru că banii europeni – cei puţini pe care îi atragem – nu ajung la beneficiari, ci sunt direcţionaţi către clientela politică a PDL, pe de altă parte OLAF descoperă aceste fraude (…) şi pune statul român să plătească. Statul român plăteşte, dar o face tot din banii românilor”, a susţinut Ivan.