/Caras-Severin: S-au epuizat fondurile pentru insulina

Caras-Severin: S-au epuizat fondurile pentru insulina

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin a epuizat fondurile alocate pentru întreg anul, în cadrul Programului naţional de diabet, ceea ce pune în pericol viaţa celor care suferă de această boală.
În momentul de faţă, o singură farmacie din Caraş-Severin mai eliberează, din stocurile existente, insulină, vitală pentru bolnavii de diabet.
Încă de la începutul lunii trecute, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin nu mai are niciun leu la dispoziţie pentru asigurarea insulinei.


‘Bugetul alocat prin Programul naţional de diabet a fost epuizat. Situaţia nu este singulară, asemenea cazuri înregistrându-se şi în alte judeţe din ţară. Singura modalitate pentru a putea continua eliberarea de medicamente pentru această boală o reprezintă o viitoare rectificare bugetară’, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Mirela Zeman, director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.
În cazul în care nu vor fi suplimentate fondurile, bolnavii sunt, practic, condamnaţi la moarte. Majoritatea dintre ei sunt pensionari şi nu îşi pot permite să cumpere insulină, în condiţiile în care un singur cartuş costă 50 lei.
‘Un cartuş cu insulină îi ajunge unui bolnav, maximum trei, patru zile, iar dacă nu îşi face insulina, nu ar mai putea mânca nimic, pentru a nu ajunge să intre în comă hiperglicemică. Pentru că asta înseamnă întreruperea insulinei. Noi îi ajutăm cât putem pe bolnavi, însă, situaţia nu mai poate continua. Suntem în această situaţie de trei săptămâni’, a precizat, la rândul său, Caius Diaconescu, medic diabetolog.
În Caraş-Severin sunt peste 8.000 de bolnavi de diabet, dintre care aproape jumătate sunt dependenţi de insulină.