/Caras-Severin: Caminele de batrani se confrunta cu lipsa de personal

Caras-Severin: Caminele de batrani se confrunta cu lipsa de personal

Căminul pentru Persoane Vârstnice din Reşiţa se confruntă, în prezent, cu două mari probleme: lipsa de personal şi alocaţia privind hrana zilnică, după cum a declarat miercuri, la şedinţa Comitetului Consultativ pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, directorul căminului, Pavel Fiştea.

‘Doar în ultimul an, ne-au plecat 25 de persoane calificate. Acestea s-au dus de la căminul nostru, unde aveau circa 100 de euro salariul pe lună, în Austria sau în Germania, la un salariu de 1.700 de euro pe luna, masă şi cazare. Este vorba, în special de personalul de bază, respectiv, infirmiere’, a precizat Pavel Fiştea.

La Căminul pentru Persoane Vârstnice din Reşiţa, din cele aproximativ 200 de persoane instituţionalizate, 150 sunt imobilizate şi au nevoie de servicii speciale.
‘După lege, la şapte persoane plecate, am voie să angajez o alta în loc. Prin urmare, avem dreptul să angajăm, în prezent, patru persoane, pentru care există depuse cinci dosare, însă, niciuna nu are calificare. Dimpotrivă, acestea vin din domenii total diferite’, a subliniat Pavel Fiştea.

Referitor la norma de hrană, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice Reşiţa spune că banii care se alocă la acest capitol sunt extrem de puţini. Mai exact, este vorba de 8,30 lei de persoană, pe zi, ceea ce înseamnă nici doi euro, în condiţiile în care preţul produselor alimentare cresc în permanenţă. Pentru a da doar câteva exemple, Pavel Fiştea a arătat că preţul zahărului a crescut, în ultimul an, de trei ori, ca de altfel, şi cel al pâinii.

‘Necazul este că tot sistemul medical are această problemă. S-au cheltuit foarte mulţi bani în acest domeniu, nejustificat. Acum, probabil, că se va mişca ceva şi va fi făcută ordine’, a afirmat, cu acest prilej, prefectul judeţului Caraş-Severin, Octavian Ţunea.

Aceleaşi probleme se înregistrează şi la Căminul pentru Persoane Vârstnice din comuna Sacu.