/Candidaţii la funcţii publice vor prezenta adeverinţă de la medicul de familie, fără aviz de la psiholog sau psihiatru

Candidaţii la funcţii publice vor prezenta adeverinţă de la medicul de familie, fără aviz de la psiholog sau psihiatru

Persoanele care vor dori să candideze pentru o funcţie de demnitate publică vor trebui să prezinte Birourilor electorale, pe lângă documentele necesare, şi o adeverinţă de la medicul de familie care să precizeze starea de sănătate psihică a candidatului, fără însă a mai fi necesar şi avizul unui doctor psihiatru şi a unui doctor psiholog.

Comisia pentru sănătate din Senat a dat marţi un aviz favorabil cu amendamente unei propuneri legislative, iniţiată de senatorii independenţi, care prevede introducerea controlului psihologic şi psihiatric pentru persoanele cu funcţii publice.
Senatorul Minerva Boitan (PNL), cea care a solicitat în comisie amendarea propunerii legislative, a declarat pentru AGERPRES, că persoanele care îşi depun candidatura pentru o funcţie de demnitate publică, în administraţia locală sau care ocupă funcţii de înalt funcţionar public sau calitatea de secretar general, secretar de stat sau ministru, vor trebui să prezinte doar o adeverinţă din partea medicului de familie cu privire la starea sănătăţii psihice, nu şi un aviz din partea doctorului psihiatru sau psiholog, aşa cum prevedea propunerea de lege.
‘Au fost discuţii pro şi contra, cum este firesc să se întâmple. În iniţiativa colegilor era vorba de un aviz medical contrasemnat de psiholog şi de psihiatru pentru cei care doresc să candideze pentru o funcţie publică. Eu am făcut un amendament, care a fost acceptat, prin care va fi necesar doar un aviz de la medicul de familie, care să stipuleze dacă respectiva persoană este sau nu în evidenţă cu boli psihice, că medicul le solicită examen psihologic şi psihiatric este altceva. Rămâne la dosarul medical. Este exact cum se cere la şcoala de şoferi – o adeverinţă de la medicul de familie’, a subliniat aceasta.
De asemenea, membrii comisiei au eliminat din textul propunerii legislative şi articolul prin care se prevedea o examinare psihologică periodică şi sancţiunea prin demitere în cazul în care nu se efectua acest control medical.
Potrivit textului iniţial, neamendat în comisie, al propunerii legislative a senatorilor independenţi, persoanele care candidau sau care deţineau funcţii de demnitate publică erau obligaţi, ca pe lângă documentele cerute de legea electorală în vigoare, să depună la Birourile electorale şi o adeverinţă medicală de la medicul de familie din care să reiasă că acesta nu este în evidenţă cu afecţiuni cronice psihice, adeverinţă avizată de un psiholog şi de un medic psihiatru.
În documentul citat, era prevăzut şi faptul că, după ocuparea funcţiei alese sau numite, se impunea obligativitatea unui control periodic psihologic şi psihiatric la un interval de un an pe toată perioada exercitării funcţiei, aceste controale nefiind făcute consecutiv de către aceiaşi medici psihiatri şi psihologi. Nerespectarea acestei prevederi ar fi atras după sine ‘pierderea funcţiei rezultate din alegeri sau dobândite prin numire’.
Comisia pentru administraţie publică din Senat este cea care va întocmi un raport pentru această propunere legislativă.
Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz. AGERPRES/(A – Cătălina Barbu)