/Cancerul, bolile cardiovasculare si malaria provoaca cele mai multe decese in lume

Cancerul, bolile cardiovasculare si malaria provoaca cele mai multe decese in lume

Cancerul, bolile cardiovasculare şi malaria sunt bolile care încă provoacă cele mai multe decese la nivel internaţional, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
În ciuda progreselor medicinei, încă se mai lucrează la descoperirea unei terapii eficiente pentru vindecarea completă a cancerului, una dintre bolile care provoacă cel mai mare număr de decese la nivel mondial.
Numărul de bolnavi de cancer creşte simţitor de la an la an. În România, statisticile arată o creştere a cazurilor de cancer de la 40.000, câte erau în anul 1994, la 98.000 în 2011. S-a înregistrat o creştere cu aproximativ 3.000 de cazuri anual din 1994 pînă în prezent.


În ciuda progreselor medicinei, cancerul este încă o boală incurabilă. Tratamentele existente ajută la prelungirea duratei de viaţă a pacienţilor, îmbunătăţesc calitatea vieţii pacientului pe timpul bolii, dar încă nu s-a descoperit o terapie pentru vindecarea acesteia.
‘Companiile farmaceutice investesc anual 20% din cifra de afaceri în cercetare şi dezvoltare, încercând să descopere tratamente inovative, mai eficiente şi mai bine tolerate decât cele existente deja pe piaţă. Din peste 700 de molecule noi care sunt acum în fază de cercetare şi dezvoltare, cele mai multe – 395 – sunt destinate dezvoltării de medicamente noi pentru tratarea cancerului. De asemenea, sunt în curs de descoperire unele vaccinuri destinate ameliorării cancerului, însă din păcate, în România accesul la tratamente de ultimă generaţie se face foarte greu şi nu putem estima când vor beneficia de ele pacienţii români’, a declarat Cristian Luţan, director executiv adjunct ARPIM, potrivit comunicatului citat.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul este responsabil de 12,5% decese în întreaga lume, devansând numărul deceselor provocate la un loc de SIDA, tuberculoză şi malarie. Cancerul afectează unul din doi bărbaţi şi o femeie din trei, anual înregistrându-se între 10-12 milioane cazuri de bolnavi.
În Uniunea Europeană cel mai des întâlnită formă de cancer în cazul femeilor este cancerul mamar iar în cazul bărbaţilor este cancerul pulmonar.
Nici viitorul nu arată prea bine, din păcate. Specialiştii spun că numărul celor care vor cădea victime cancerului în următorii 10 ani se ridică la 84 de milioane.
Medicii spun că nu există totuşi o explicaţie riguros ştiinţifică a înmulţirii îmbolnăvirilor, dar stresul ar putea fi un factor favorizant. De vină ar mai fi stilul de viaţă nesănătos care favorizează apariţia acestei boli, dar şi poluarea, cele mai multe cazuri de cancer înregistrându-se în marile oraşe.
Bolile cardiovasculare sunt de asemenea responsabile pentru un număr foarte mare de decese anual, atât la nivel global, cât şi în România.
Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât 80% din bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite prin acordarea unei atenţii mai mari factorilor de risc: sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă şi tabagismul.
Malaria este un alt flagel care este responsabil pentru moartea a 1,5 milioane de oameni anual în lume. Spre deosebire de cancer, unde nu există un tratament care să vindece boala sau de bolile cardiovasculare, care ar putea fi prevenite, pentru malarie există tratament, dar din păcate populaţia din ţările afectate (Azerbaijan, Georgia, Turcia) nu are acces la el, relevă sursa citată.