/Cancelarul Angela Merkel in vizita in India

Cancelarul Angela Merkel in vizita in India

Cancelarul german Angela Merkel şi premierul indian Manmohan Singh au discutat marţi, la New Delhi, despre securitatea regională şi au promis că cele două ţări vor colabora în lupta împotriva terorsimului şi pentru promovarea stabilităţii în Asia de Sud, informează Associated Press.

Situaţia din Afganistan, inclusiv retragerea forţelor NATO de pe teritoriul afgan până în 2014, s-a aflat printre subiectele discuţiei dintre cei doi şefi de guvern.

‘Am discutat situaţia din Afganistan şi Pakistan. Terorismul este o provocare importantă, împotriva căreia trebuie luptat pe toate fronturile şi nu în mod selectiv’, a afirmat premierul indian Singh după întrevederea cu cancelarul german.

Angela Merkel a declarat că Germania, care va găzdui următoarea conferinţă privind Afganistanul până la sfârşitul acestui an, va insista pentru reconcilierea tuturor forţelor din această ţară cu principala condiţie ‘ca acestea să renunţe la folosirea forţei’.

Cancelarul german, care este însoţit de alţi şapte miniştri, a promovat consorţiul european, din care face parte şi Germania, care produce Eurofighter Typhoon, sugerând Indiei să îl aleagă pentru contractul care prevede achiziţionarea de către New Delhi a 126 de avioane de luptă, în valoare de 11 miliarde de dolari.

‘Suntem convinşi că avem cel mai bun produs de oferit’, a afirmat ea.

Potrivit unor surse oficiale, cele două părţi au semnat de asemenea patru acorduri de cooperare în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, fizicii nucleare, educaţiei şi cercetării medicale.