/Campanie pentru promovarea alaptarii la san, la Parlament

Campanie pentru promovarea alaptarii la san, la Parlament

Reprezentanţa UNICEF România a organizat, luni, la Parlament o campanie pentru promovarea alăptării copiilor la sân care a cuprins expoziţia de fotografie “Alăptarea în România”, dar şi prezentarea iniţiativei privind marketingul substituenţilor de lapte matern.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a afirmat că proiectul de lege promovează pe de-o parte alăptatul natural, iar pe de altă parte reglementează marketingul produselor care substituie laptele matern.
Anastase a arătat că legea iniţiată de UNICEF, care prevede între altele interzicerea publicităţii la substituenţii de lapte matern şi obligativitatea Ministerului Sănătăţii de a informa publicul în ceea ce priveşte nutriţia sugarilor şi a copiilor de vârstă mică, va fi discutată în comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru ca la final să fie creat un proiect care să protejeze drepturile copilului.


Ea a mărturisit că nu a fost alăptată de mama sa.
“Mama mea nu a avut lapte şi m-au alăptat diverse mămici timp de o lună după care am trecut pe lapte praf şi în momentul în care la diverse vârste mi-au descoperit anemii foarte mulţi doctori mi-au spus că una din cauze este chiar aceasta”, a spus Anastase, care a declarat că atunci când va deveni mamă îşi doreşte să-şi alăpteze la sân copilul.
“Mi-aş dori din tot sufletul mai ales că ştiu că face bine copilului şi cred că orice mamă îşi doreşte să facă tot ceea ce este omeneşte pentru copilul ei. Şi mama este protejată, pentru că prin alăptare sănătatea îi este protejată”, a adăugat ea.
Deputatul liberal Cristina Pocora a afirmat că medicii ar trebui stimulaţi să încurajeze mamele să alăpteze la sân copii.
“De multe ori se întâmplă în spitalele noastre, poate din lipsă de personal, poate din neatenţie, poate rău voit, poate pentru că au primit mai multe informaţii legate de aceste produse privind substituenţii de lapte matern, asistentele să nu le înveţe pe tinerele mame să-şi pună copilul la sân să-l alăpteze. Toate aceste elemente dăunează atât mamei, cât şi copilului”, a spus Pocora.
În plus, deputatul PDL Claudia Boghicevici a arătat că prin proiectul de lege nu se doreşte restricţionarea comercializării substituenţilor de lapte matern.
Campania de promovare a alăptării la sân a cuprins o expoziţie de fotografii realizate în spitalele din România şi în mediile familiale ale mamelor, dar şi un moment inedit în Parlament, o mămică alegând să-şi alăpteze copilul pe holurile Parlamentului.
Unii deputaţi au susţinut acest gest, însă alţii au nu au fost de acord.
“E utilă, dar e o campanie care nu se face la Parlament, ci în şcoli ca să fie fetiţele conştiente că dacă îşi hrănesc natural copilul trăiesc fericite cu copilul lor până la adânci bătrâneţi”, a spus deputatul PDL Silviu Prigoană.
Deşi a mărturisit că nu a văzut proiectul de lege, el a spus că îl susţine.
“E o chestie de educaţie, trebuie să ştie orice mămică dacă alăptează cât de mult, copilul e absolut sănătos până la adânci bătrâneţi. Dacă îl alimentezi artificial ai o problemă”, a spus deputatul democrat-liberal.
Deputatul PSD Cristian Apostolache a mărturisit că deşi e un mod inedit de a promova o iniţiativă, acesta este bine venit.
“E modul fiecăruia de a promova o iniţiativă”, a spus social-democratul.