/Campanie pentru mentinerea incidentei HIV|SIDA

Campanie pentru mentinerea incidentei HIV|SIDA

Menţinerea incidenţei HIV/SIDA în rândul tinerilor a constituit principalul scop al campaniei “Iubeşte cu cap! Până peste cap!”, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, Adina Manea de la Fundaţia Tineri pentru Tineri.
Ea a evidenţiat că s-a constatat o scădere a numărului de cazuri de persoane nou infectate la grupul ţintă de femei tinere (15 – 29 ani), faţă de anul precedent, foarte accentuată la grupul de vârstă 15 – 19 ani unde s-a înregistrat o scădere cu 14%.
O altă constatare este aceea că ponderea infectărilor cu HIV prin contact sexual neprotejat, heterosexual a scăzut de la 80% la 78%.
Mesajele transmise în cadrul campaniei au avut în vedere practicarea unei vieţi sexuale responsabile.


Cu acest prilej s-a constatat că femeile din mediul rural nu consideră infidelitatea îngrijorătoare.
“Principalele pericole în transmiterea HIV/SIDA în acest moment sunt comportamentul sexual şi în mică măsură drogurile injectabile”, a subliniat Adina Manea.
La rândul său, consultantul Stela Serghiuţă a evidenţiat rolul “educaţiei printre egali”, procesul prin care tineri motivaţi şi bine instruiţi organizează activităţi educative cu colegi de-ai lor cu scopul de a-i ajuta să îşi dezvolte cunoştinţele, atitudinile şi abilităţile pentru a fi responsabili şi a-şi proteja propria sănătate.
“Este foarte important rolul acestor educatori. Ei abordează deschis probleme sensibile cum este cazul HIV/SIDA”, a subliniat Stela Serghiuţă.
Campania face parte din proiectul “Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România”, finanţat printr-un grant oferit de Islanda, Lichtenstein şi Norvegia prin Mecanismul Financiar SEE.
Numărul de persoane infectate cu HIV/SIDA este ţinut sub control în România, în prezent înregistrându-se 10.294 de persoane infectate.
În prezent, România nu se mai confruntă cu fenomenul de la începutul anilor ’90, când s-au înregistrat cele mai multe cazuri de HIV/SIDA la copii.
Caracteristica din acest moment ca şi cale de transmitere este cea heterosexuală, care reprezintă peste 76%, un procent de 8,8% îl reprezintă homo şi bisexualii, iar utilizatorii de droguri doar 2,2%, însă reprezintă ‘o piatră de încercare’ pentru viitor, după cum susţin specialiştii.