/Cameron expune modificarile la reformele din NHS dupa criticile primite si o ampla consultare populara

Cameron expune modificarile la reformele din NHS dupa criticile primite si o ampla consultare populara

Premierul britanic David Cameron a subliniat “schimbările reale” la planurile controversate privind reformele din Sistemul Naţional de Sănătate /NHS/ din Marea Britanie, în urma criticilor din partea profesioniştilor din domeniul serviciilor de sănătate şi a unei ample consultări populare, informează marţi BBC.

Medicii din spitale şi asistentele vor fi implicate în comisionarea îngrijirii, la fel ca medicii generalişti, iar autorităţile de reglementare vor avea datoria de a “sprijini integrarea” unor servicii şi nu vor exista limite privind concurenţa. Laburiştii spun că planurile sunt ”elaborate de mântuială” şi vor deturna bani de la îngrijirea pacientului.

Într-un discurs pe această temă, Cameron a declarat că guvernul a ascultat îngrijorările cu privire la reformele planificate – care ar acorda medicilor generalişti mai multe puteri, ar creşte concurenţa în NHS şi ar elimina trusturi de asistenţă medicală primară -, exprimate cu prilejul unei ample consultări populare. Proiectul privind îngrijirea sănătăţii şi protecţia socială a fost în aşteptare, depinzând de rezultatul acestei consultări. Conform Ministerului Sănătăţii, 8.000 de persoane au luat parte la 250 de evenimente, 2.400 de comentarii publice au fost prezentate prin intermediul unui website al guvernului şi 970 comentarii au fost prezentate în privat.

Cameron a declarat că va sprijini o serie de modificări importante la propuneri: medicii şi asistentele vor fi implicaţi în noile consorţii de planificare şi achiziţionare de produse şi nu doar medicii generalişti; aceste grupuri vor avea responsabilitate doar atunci când vor fi pregătite, nu până în aprilie 2013 cum s-a preconizat anterior; noile “senate clinice” formate din înalţi profesionişti medicali vor supraveghea integrarea serviciilor NHS în zonele locale; ”gardianul” economic al NHS, ”Monitor”, va avea datoria de a promova integrarea îngrijirii într-o zonă; o concurenţă mai mare va fi introdusă doar atunci când aceasta va fi în beneficiul îngrijirii pacientului; îngrijirea ieftină este adesea slabă iar îngrijirea slabă sfârşeşte adesea prin a fi mai scumpă.

Cameron a declarat că miniştrii ”au învăţat foarte multe despre modul de a îmbunătăţi planurile”, în timpul consultării de două luni. Ca parte a eforturilor de a asigura populaţia cu privire la schimbări, premierul britanic a stabilit “cinci garanţii”, despre care a precizat că vor proteja “ideea valoroasă” care stă la baza NHS. El a spus că NHS va rămâne un serviciu universal, că modificările vor îmbunătăţi “îngrijirea eficientă şi integrată”, timpul de aşteptare în spitale va fi “păstrat scăzut”, bugetele NHS vor creşte în fiecare an şi nu va exista privatizare şi nici alegere preferenţială de furnizori privaţi.

Planurile de a moderniza NHS au provocat tensiuni între conservatori şi partenerii liberal-democraţi din coaliţie iar miniştrii au recunoscut deja că vor avea loc modificări substanţiale la Proiectul privind îngrijirea sănătăţii şi protecţia socială, ca urmare a consultării. Vicepremierul şi liderul liberal-democrat Nick Clegg a declarat marţi, la o reuniune a parlamentarilor şi colegilor din partidul său, că reformele se află acum “pe drumul cel bun”. Potrivit liberal-democratului Andrew George, propunerile au însă valoarea unei adevărate răsturnări şi întreaga legislaţie ar trebui să se întoarcă în Parlament pentru o examinare detaliată.

Laburistul Ed Miliband a declarat că schimbarea radicală propusă va deturna sute de milioane de lire sterline de la îngrijirea pacientului, într-un moment în care se aşteaptă ca NHS să facă economii de 20 de miliarde de lire.

Organizaţiile care reprezintă profesioniştii din NHS au fost rezervate cu privire la modificări, spunând că vor să vadă detaliile complete. ”British Medical Association” a afirmat că o contribuţie mai mare din partea medicilor şi asistentelor este un “pas în direcţia cea bună”, dar trebuie să existe claritate privind concurenţa între furnizori. Potrivit ”Royal College of Nursing”, standardele de îngrijire şi nu controlul costurilor ar trebui să ghideze abordarea guvernului.

BBC mai precizează că ”Future Forum report” al NHS, care va recomanda oficial modificările, urmează să fie prezentat cabinetului luni, 13 iunie, sau marţi, 14 iunie.