/Camera Deputatilor: Motiunea simpla pe Sanatate va fi dezbatuta lunea viitoare de la ora 16,00

Camera Deputatilor: Motiunea simpla pe Sanatate va fi dezbatuta lunea viitoare de la ora 16,00

Moţiunea simplă asupra Sănătăţii înaintată de opoziţie va fi dezbătută lunea viitoare, începând cu ora 16,00, în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit deciziei Biroului permanent al forului legislativ.
“S-a stabilit ca după dezbateri să aibă loc şi votul la moţiune pentru că este posibil ca marţi să nu fie votul final”, a precizat secretarul Camerei Niculae Mircovici.
Potrivit acestuia, PSD a solicitat ca timpul de dezbatere alocat fiecărui parlamentar pentru dezbaterile la moţiune să fie de 20 de secunde, însă această cerere nu a fost acceptată, rămânând ca deputaţii să aibă alocate 10 secunde pe care grupurile parlamentare le cumulează în timpi pentru discuţii.


Moţiunea simplă, intitulată “Sistemul sanitar din România: Alarmă de cod roşu” şi semnată de 114 deputaţi liberali şi social-democraţi, a fost depusă luni în plenul Camerei Deputaţilor de liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa.
Potrivit semnatarilor, moţiunea este îndreptată către “adevăraţii” responsabili pentru modul în care sistemul sanitar este distrus sistematic, respectiv preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul.
Deputaţii opoziţiei susţin că “în România de azi sistemul sanitar este bolnav, cuprins de metastaze”, motiv pentru care toţi responsabilii trebuie să plece.
Semnatarii moţiunii simple îl acuză pe Traian Băsescu că “a împins România în braţele FMI” şi a propus “reducerea cheltuielilor din sănătate, a paturilor de spital, închiderea de unităţi medicale, trecerea în şomaj a medicilor şi asistenţilor medicali, deteriorarea activităţii medicilor de familie, a interpretărilor ticăloase la adresa clasei medicale în general, la generalizarea sărăciei din sistemul sanitar românesc şi lipsa de acces la tratamente, medicamente, la micşorarea salariilor, a diminuării puterii de cumpărare a pensionarilor şi a salariaţilor”.
PNL şi PSD mai acuză că 65% din spitalele închise aparţin unor comunităţi conduse de primari ai opoziţiei, în timp ce în comunităţile conduse de primari ai principalului partid susţinător al Guvernului nu s-a închis niciun spital.
“Această politizare este inacceptabilă şi ea va face obiectul unei comisii de anchetă parlamentară. Domnule prim-ministru, argumentele aduse de Ministerul Sănătăţii în sprijinul raţionalizării spitalelor sunt cel puţin discutabile şi unele chiar proaste. Dar ele nu sunt nici măcar aplicate corect, ceea ce ne arată clar că nu doriţi reforma sistemului sanitar sau, şi mai grav, nu ştiţi cum să o faceţi. În concluzie, pentru aceste motive vă solicităm în numele cetăţenilor pe care-i reprezentăm în Parlament să vă daţi demisia”, se arată în textul moţiunii simple privind Sănătatea.
Deputaţii opoziţiei menţionează că, potrivit analizelor indicatorilor, sănătatea românilor este din ce în ce mai precară, România având situaţia cea mai proastă dintre statele membre ale Uniunii Europene.