/Camera Deputatilor: Fostele cadre militare active indepartate abuziv primesc reparatii morale si materiale

Camera Deputatilor: Fostele cadre militare active indepartate abuziv primesc reparatii morale si materiale

Deputaţii au adoptat, marţi, un proiect de lege prin care fostele cadrelor militare active îndepărtate abuziv din armată după 23 august 1944 vor primi reparaţii morale şi materiale.
Comisii ale Ministerului Apărării Naţionale vor stabili calitatea de cadru militar activ îndepărtat abuziv din armată în perioada 23 august 1944 – 31 decembrie 1961.
Legea prevede că, la propunerea comisiilor, fostele cadre militare pot fi înaintate în grad. De asemenea, acestora li se acordă o indemnizaţie reparatorie lunară, calculată prin aplicarea unui coeficient de 0,5 la salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata, începând cu luna următoare obţinerii calităţii de cadru militar activ îndepărtat abuziv din armată.


Plata acestor drepturi se efectuează de către structurile financiar-contabile ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului Administraţiei şi Internelor pe baza hotărârilor pronunţate de comisii.
În plus, fostele cadre militare, care nu au calitatea de veterani de război, beneficiază de asistenţă medicală gratuită în toate instituţiile medicale civile de stat sau militare şi de medicamente gratuite, atât pe perioada tratamentelor ambulatorii, cât şi pe timpul spitalizării, precum şi de scutirea de la plata abonamentelor de telefon şi de radioteleviziune.
Camera Deputaţilor este for decizional cu privire la acest proiect legislativ, care a fost adoptat de Senat anul trecut.