/Bulgaria: Piata neagra a sangelui ia amploare

Bulgaria: Piata neagra a sangelui ia amploare

Piaţa neagră a sângelui pare că ia amploare în Bulgaria, o realitate sumbră pentru pacienţii şi familiile din această ţară, unde donatorii sunt foarte puţini, spitalele duc lipsă de fonduri, iar vânzătorii de sânge – în special bărbaţi romi – profită de această situaţie, informează luni Associated Press.

Comerţul cu sânge şi produse provenite din sânge este ilegal în Bulgaria, cei găsiţi vinovaţi fiind pasibili de o amendă de până la 7.100 de dolari. Avocaţii afirmă însă că este dificil să dovedeşti o tranzacţie ilegală cu sânge pentru că acest lucru necesită o plângere oficială depusă de persoana care îl plăteşte pe donator – iar familiile sunt atât de disperate, încât îi consideră pe donatorii de pe piaţa neagră a sângelui un colac de salvare.

Odată tranzacţia încheiată, un donator aflat în apropiere – sau la un apel telefonic distanţă – este chemat şi apare la clinica unde se recoltează sângele, dându-se drept rudă. Acesta obţine dovada certificatului de donator şi vinde apoi sângele familiei disperate. Sângele este apoi verificat şi dacă se dovedeşte că nu există probleme intră în rezervele clinicii.

Angajaţii de la centrele de recoltare sunt conştienţi de tranzacţiile ilegale, însă se simt neputincioşi să facă ceva. Cel mult, ei cer poliţiei să-i alunge pe donatorii de acest gen din faţa centrului, însă bărbaţii revin de fiecare dată.

Deseori, chiar centrul de recoltare este afectat în această tranzacţie. Sângele care se dovedeşte a fi infectat cu HIV sau Hepatita B sau C este aruncat, iar donatorul pus pe o listă neagră, însă acest lucru necesită timp, iar un certificat de donator este eliberat imediat, a afirmat un oficial de la un astfel de centru de recoltare.

Directorul centrului naţional de recoltare, Andrei Andreev, a declarat că în clinică există suficient sânge pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie şi i-a sfătuit pe oameni să nu apeleze la piaţa neagră. Însă Rumen Dimitrov, chirurg la unul dintre principalele spitale din Sofia, a afirmat că lipsa rezervelor de sânge este o problemă cu care medicii se confruntă în fiecare zi.

Donaţiile voluntare de sânge s-au redus simţitor în ultimele două decenii în Bulgaria, aceasta situându-se doar înaintea Albaniei, Bosniei şi Republicii Moldova în ceea ce priveşte procentul de donatori voluntari – 23 la 1000 de oameni. Media în SUA este de 53 la mie, potrivit Asociaţiei Americane a Băncilor de Sânge, o cifră asemănătoare pentru majoritatea statelor UE.