/Buget mai mic pentru Spitalul TBC din Satu-Mare

Buget mai mic pentru Spitalul TBC din Satu-Mare

Spitalul TBC Satu Mare a primit pentru primul trimestru din acest an doar 85% din bugetul perioadei similare a anului trecut.
Directorul financiar-contabil, Călin Tudorache, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că, dacă bugetul primului trimestru din 2010 era de 1,78 milioane lei, în acest an instituţiei i-a fost alocată suma de 1,79 milioane lei, aproximativ 85% din suma anului trecut.
Bugetul total pe anul trecut al instituţiei a fost de 9,3 milioane de lei, din care aproape 70% au fost cheltuiţi pe salarii, făcându-se şi investiţii în clădire şi aparatură.


La rândul său, directorul spitalului, Ioan Sergiu, a precizat că, în judeţ, numărul persoanelor bolnave de TBC a scăzut de la 400 în 2009, la 325 în 2010, mortalitatea din cauza acestei boli fiind de 4,7 raportat la 100.000 de locuitori.
“La nivelul judeţului rata de succes este de 82,2%, ideal ar fi să fie peste 85%. Preponderent se îmbolnăvesc bărbaţii, la un raport de 2 la 1, grupa cea mai afectată având vârsta între 20-60 de ani”, a precizat Ioan Sergiu.
Directorul spitalului a precizat că tratamentele sunt gratuite pentru pacienţi, iar, spre deosebire de alte spitale, aici analizele nu se plătesc.
Spitalul TBC Satu Mare administrează două clădiri, una în municipiul reşedinţă şi una în comuna Bixad, având în total 200 de paturi.