/Bucuresti, capitala agentiilor care lupta impotriva criminalitatii informatice

Bucuresti, capitala agentiilor care lupta impotriva criminalitatii informatice

Ingrijorati de ingeniozitatea hackerilor români, americanii au stabilit patru birouri de investigare la noi in ţară, Bucureşti devenind astfel capitala agenţiilor de luptă împotriva criminalităţii informatice, scrie Financiarul.
De la clonarea cardurilor bancare, fraudele pe site-urile de licitatii si, mai nou, furtul de baze de date, români anonimi fac milioane de euro stând în faţa calculatoarelor.
Pentru a lupta cat mai eficient cu gulerele albe ale criminalitatii informatice, reprezentantii DIICOT, ai Inspectoratului General al Politiei Romane si ai US Secret Service au pus la cale deschiderea la Bucureşti a unui centru de pregatire a agentilor impotriva a ceea ce americanii numesc ‘cyber crime’.


‘Sper ca, daca vom pune bazele unei forme de pregatire printr-o unitate care sa asigure training pentru toate tarile din Uniunea Europeana si, de ce nu, si de peste Ocean, sa reusim sa controlam mai bine acest fenomen’, spune procurorul-sef al DIICOT /Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism/, Codruţ Olaru.
Nu mai departe de saptamana trecuta, cinci persoane au fost acuzate de acces ilegal la sisteme informatice, transfer ilegal de date si efectuare de operatiuni frauduloase prin intermediul sistemelor informatice, valoarea prejudiciului fiind estimata la 100.000 de dolari americani. Anchetatorii de la DIICOT Prahova au stabilit ca faptele de care cei cinci sunt acuzati s-au petrecut in perioada 2009-2010, iar compania vizata a fost Western Union.
De notorietate sunt doua fraude informatice asemanatoare celor prezentate, chiar daca finalitatea actiunii era santajul la adresa companiilor in scopul restituirii informatiilor. Prima dintre ele se refera la societatea Medlife. Anchetatorii sustin ca Alin-Alexandru Alexandrescu a accesat, fara drept, adresele de e-mail utilizate de persoane din conducerea clinicii, precum si sistemul informatic al clinicii, si a copiat bazele de date ale aplicatiei informatice de gestionare a datelor de stare civila, tratamentelor medicale, precum si alte date confidentiale ale pacientilor. Ulterior, prin intermediul postei electronice, Alexandrescu i-a contactat pe reprezentantii clinicii si le-a cerut suma de 300.000 de euro, sub amenintarea ca, in caz contrar, va publica pe internet datele confidentiale ale pacientilor, situatie de natura a perturba grav activitatea clinicii, au precizat procurorii.
Un alt caz, care este pe cale sa ajunga in tribunal, investigat de procurori se refera la compania Dacia, unde baza de date a uzinelor de la Pitesti a fost accesata ilegal, iar in schimbul restituirii informatiilor spargatorii cereau cateva zeci de mii de euro.
De referinta este si atacul asupra bazei de date a companiei Holcim România, cand in 30 noiembrie compania a anuntat disparitia a 1,6 milioane de certificate de dioxid de carbon, valoarea acestora fiind de aproximativ 15 milioane de euro.
Potrivit companiei de securitate informatica Symantec, România este devansata numai de China, cu 28,2 la suta din atacurile asupra computerelor, si este urmata de Statele Unite, Taiwan si Marea Britanie, iar, in ceea ce priveste phishingul, România se clasa pe locul 5, fiind devansata de SUA, Coreea de Sud, Spania si Polonia.