/Bronsite cronice: O forma de inhalator este foarte periculoasa pentru pacienti

Bronsite cronice: O forma de inhalator este foarte periculoasa pentru pacienti

Un inhalator comercializat în 55 de ţări pentru bolnavii de bronşită cronică măreşte cu 50% riscul de deces cardiac al pacienţilor, conform unui studiu publicat marţi în British Medical Journal (BMJ), transmite AFP.

Acest studiu, contestat de producătorul german al inhalatorului, este bazat pe analiza altor cinci studii privind medicamentul conţinut de acest inhalator, tiotropium, comparat cu un placebo.

Bromura de tiotropium (comercializată sub numele de Spiriva) este un bronhodilatator destinat pacienţilor care suferă de bronhopenumopatie cronică obstructivă, maladie care regrupează bronşitele cronice şi emfizemul.

Studiile au fost realizate pe 6.522 de pacienţi dintre care 3.686 au folosit acest medicament, iar 2.836 au primit un placebo.

Riscul de deces pentru pacienţii care au primit inhalatorul Respimat, prin care se administrează doze mici, lichide, din medicamentul Spiriva, este de 52% ori mai mare decât la cei care au primit un placebo. Cauzele riscului sunt de origine cardiacă.

Substanţa tiotropium face parte din familia anticolinergicelor, substanţe ce pot perturba ritmul cardiac, în special la persoanele care aud eja probleme cu inima.

Fabricantul german al acestui tip de inhalator, Boehringer Ingelheim, a precizat că este în dezacord cu concluziile publicate de BMJ. Testele clinice efectuate de acest producător indică un risc de mortalitate similar altor inhalatoare.