/Brasov: Aproape 60.000 de absente nemotivate dupa o luna de scoala

Brasov: Aproape 60.000 de absente nemotivate dupa o luna de scoala

Elevii braşoveni au acumulat de la începutul anului şcolar şi până în prezent 77.400 de absenţe, din care nemotivate – 58.033, potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, prof. Dorel Agache.
“Numărul absenţelor nemotivate a scăzut la jumătate comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Avem situaţii mai deosebite în localităţile Tărlungeni, Racoş, Budila, Şcoala nr. 5 Săcele, Crizbav, unde am constatat, în urma controalelor, că o bună parte dintre elevi erau la muncile agricole. Dar trebuie să ştiţi că nu se chiuleşte doar la clasa a XII-a, ci şi la clasa I,” a precizat, pentru AGERPRES, inspectorul şcolar general al judeţului Braşov.


El a adăugat că, după prima lună de la începerea anului şcolar, situaţia se reglează, iar numărul absenţelor nemotivate continuă să scadă.
Referitor la cadrele didactice care au părăsit sistemul după începerea anului şcolar, în număr de 83, cea mai mare parte a locurilor vacante au fost ocupate.
“Nu este vorba doar despre plecări în străinătate pentru că numărul acestora este mic. Cea mai mare parte a celor care au plecat au refuzat să facă naveta în alte localităţi, unele foarte aproape de municipiul Braşov, cum este Hărman, altele au intrat în concediu de maternitate. Pe parcursul acestui an şcolar avem 90 de cadre didactice care vor intra în concediu de maternitate. Vom găsi înlocuitori fără probleme”, a afirmat inspectorul şcolar general.
El a susţinut că, deocamdată, mai sunt câteva locuri libere la catedra de limba germană, pentru că nu sunt cadre didactice suficiente, având în vedere că oferta existentă în prezent nu are calificarea corespunzătoare.