/Braila: Doar o treime dintre pacientii ajunsi la UPU – cazuri de urgente medicale

Braila: Doar o treime dintre pacientii ajunsi la UPU – cazuri de urgente medicale

Doar o treime dintre pacienţii ajunşi anul trecut la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a reprezentat cazuri de urgenţe medicale, potrivit unui raport întocmit de directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, dr. Gabriel Ciochină.
“Numărul pacienţilor prezentaţi la UPU pe anul 2010 a fost de 49.137, din care 16.136 au fost calificaţi drept urgenţe în urma triajului şi restul de 33.001 au constituit non-urgenţe. La pacienţii prezentaţi în UPU s-au făcut 28.136 de examinări radiologice şi 2.244 de tomografii în urgenţă”, se arată în respectivul raport.
Având în vedere că sute astfel de pacienţi prezenţi la UPU au reprezentat, de fapt, cazuri sociale, asistenţii sociali de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila au intervenit şi rezolvat 172 de cazuri de persoane cu probleme prin redactarea de adrese către Direcţia de Asistenţă Socială şi au identificat aparţinătorii în cazul a 728 de persoane.


Directorul DSP Brăila a întocmit şi un program de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii serviciului în UPU, care vizează preluarea de către noul Ambulatoriu de specialitate al spitalului a pacienţilor care se prezintă cu bilete de trimitere de la medicul de familie şi care nu constituie urgenţe şi înfiinţarea centrelor de permanenţă cu regim de gardă, care vor degreva UPU de o mare parte din pacienţi.
Consiliul Judeţean Brăila are în plan să introducă în Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţe, care va fi inaugurat în curând, un sistem de acces electronic pentru pacienţi, pentru a elimina astfel cozile de la uşile doctorilor.
“Va fi un sistem modern, unde accesul va fi controlat din toate punctele de vedere. Pacienţii nu vor mai sta la uşa doctorului, ci atunci când li se va permite electronic să intre vor merge direct la doctor. Doctorul îi va aştepta, iar după ce îşi rezolvă problemele, va fi chemat următorul pacient şi aşa mai departe”, a explicat preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.
Preşedintele CJ a mai spus că acest ambulatoriu are scopul de a tria pacienţii şi de a-i trimite la Unitatea de Primiri Urgenţe doar pe cei care reprezintă într-adevăr cazuri de urgenţă.
“Doresc ca ambulatoriul să rezolve 40% din cazurile care se prezintă la UPU, mai ales că este dotat cu trei săli de operaţie valide şi una de consultaţie, 13 ecografe, un computer tomograf 256, vârful de lance al tomografiei în momentul de faţă. Încercăm astfel ca această găselniţă, care se numeşte UPU, să devină şi în România practicabilă şi să fie utilă oamenilor. Nu ca acum, dacă ai nu ştiu ce probleme şi nu eşti mai îndrăzneţ, s-ar putea să mori pe vreun scaun pe acolo, că nu ţi-a venit rândul”, a mai spus Stancu.