/Botosani: Toti pacientii spitalului din orasul Darabani au fost externati

Botosani: Toti pacientii spitalului din orasul Darabani au fost externati

Spitalul orăşenesc Darabani a externat, joi, toţi cei peste 30 de pacienţi, după ce Direcţia de Sănătate Publică Botoşani a dispus închiderea, de la 1 aprilie, a unităţii spitaliceşti.
Directorul spitalului, Vasile Lucian Irimia, susţine că autorităţile sanitare au solicitat externarea sau transferul pacienţilor şi refuzarea oricărei internări, ca urmare a faptului că Spitalul orăşenesc Darabani a fost inclus pe lista unităţilor care devin centre pentru persoanele vârstnice.


“Acum spitalul este gol. Am primit de la DSP adresă să externăm toate persoanele care nu necesită îngrijire medicală. Nu mai facem internări. Persoanele care nu pot fi externate şi au nevoie de îngrijire medicală a trebuit să le transportăm la alte unităţi medicale care le pot asigura asistenţa medicală”, a afirmat directorul, care susţine că spitalul, cu o capacitate de 70 de paturi, nu avea nicio datorie.
Începând de vineri, cei 70 de angajaţi, dintre care cinci medici, îşi vor pierde locurile de muncă.
Închiderea spitalului din Darabani a avut loc în contextul în care Consiliul Local Darabani, dar şi Consiliul Local Dorohoi şi-au dat acordul pentru transformarea acestuia în secţie a Spitalului Municipal Dorohoi. Autorităţile locale şi judeţene au promovat un proiect de act normativ pentru realizarea acestui obiectiv, însă, deocamdată, acesta nu a fost discutat.
Primarul oraşului Darabani, Ghiorghi Burlacu, susţine că nu poate interveni în deciziile Guvernului şi că este obligat să le aplice.
“Mi s-a comunicat că toţi pacienţii, toţi medicii, tot personalul e acasă. Mulţumim frumos partidului!”, a declarat Burlacu.
Spitalul din Darabani deservea peste 40.000 de locuitori din zona de nord a judeţului Botoşani.