/Botosani: Medicii Spitalului Judetean de Urgenta `Mavromati` vor participa la sedinţa CJ in care se va discuta comasarea

Botosani: Medicii Spitalului Judetean de Urgenta `Mavromati` vor participa la sedinţa CJ in care se va discuta comasarea

Toţi medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Mavromati” Botoşani vor participa, joi, la şedinţa Consiliului Judeţean (CJ) în cadrul căreia va fi dezbătut proiectul de hotărâre privind comasarea unităţii medicale cu alte trei spitale de interes judeţean. Medicul Gheorghe Apetroaie a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că, pe perioada derulării şedinţei CJ, secţiile spitalului vor beneficia de un singur medic, restul urmând să asiste la dezbaterile din CJ.

Medicii vor să îi determine astfel pe consilierii judeţeni să voteze comasarea Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Mavromati” cu Spitalul de Obstretică şi Ginecologie, Spitalul de Psihiatrie şi Spitalul de Copii.
Ei se tem că necomasarea va determina pierderea gradului II de clasificare şi retrogradarea acestei unităţi medicale în rândul spitalelor de categoria a V-a.
”Odată ce Spitalul Judeţean nu va mai avea titulatura de urgenţă, salarizarea medicilor va fi cu totul alta. În medie vor fi pierderi cu 25-30%. Vor fi pierderi şi pe liniile de gardă, dar, cel mai important, vor fi pierderi pe linie de competenţă profesională. Chiar dacă medicul va fi competent profesional, atestat, cu toate actele în regulă, nu va mai putea efectua un anumit gen de intervenţii chirurgicale”, a afirmat Apetroaie, fost director al Direcţiei de Sănătate Publică.

La rândul său, liderul Sanitas din judeţul Botoşani, Dumitru Octavian, a declarat că toate cadrele medicale şi personalul auxiliar din Spitalul Judeţean vor picheta sediul CJ pe durata şedinţei de joi.
”Noi vrem în continuare să încercăm să lămurim aceşti oameni care astăzi iau decizii să nu facă încă o greşeală şi să nu complice lucrurile. Din punct de vedere financiar şi al dotărilor toate spitalele pierd, iar salariaţii vor pierde şi ei, pentru că nivelul de salarizare va fi mai mic. Cel mai mult şi mai mult va pierde cetăţeanul”, a precizat Dumitru.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au anunţat, vinerea trecută, că Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Mavromati” din Botoşani ar putea pierde, de la 1 ianuarie 2012, statutul de spital de urgenţă, în cazul în care CJ nu va aproba, în şedinţa din 29 septembrie, comasarea acestuia cu Spitalul de Copii, Spitalul de Psihiatrie şi Spitalul de Obstretică şi Ginecologie.
Pierderea statutului de spital de urgenţă şi retrogradarea de la categoria a treia, cât este în prezent, la categoria a cincea, va impune şi reducerea bugetului din 2012 al Spitalului Judeţean cu peste opt milioane de lei.
De asemenea, celelalte spitale – Spitalul de Copii, Spitalul de Psihiatrie şi Spitalul de Obstretică şi Ginecologie – încadrate în acest moment în categoriile a IV-a şi a V-a vor pierde peste nouă milioane de lei.

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean ”Mavromati”, medicul Ovidiu Mimor, atrage atenţia că pierderea statutului de urgenţă pentru spitalul din Botoşani va presupune ca toţi pacienţii grav să fie redirecţionaţi către spitale de urgenţă sau clinici din judeţele învecinate.
”Odată cu pierderea gradului, gradul de competenţă al Spitalului Judeţean se reduce proporţional cu gradul, neputându-se face nici investiţii în aparatură, nici diagnosticare performantă. De asemenea, vor dispărea Unitatea de Primire Urgenţă şi SMURD”, preciza, vinerea trecută, Mimor.

În acest moment, principalul spital din Botoşani este încadrat provizoriu în categoria a III-a, însă Ministerul Sănătăţii a impus un plan de conformare, prin care obligă spitalul să dispună de secţie de psihiatrie, pediatrie şi obstretică – ginecologie.
CJ va dezbate, pe 29 septembrie, un proiect de hotărâre privind comasarea Spitalului Judeţean ”Mavromati” cu Spitalul de Copii, Spitalul de Psihiatrie şi Spitalul de Obstretică şi Ginecologie. Acest proiect a fost respins de două ori, prin votul negativ al consilierilor Uniunii Social Liberale.