/Botosani: Amenda aplicata in cazul permiselor pentru orbi

Botosani: Amenda aplicata in cazul permiselor pentru orbi

Un bărbat de 54 de ani din municipiul Botoşani a fost sancţionat cu o amendă administrativă, de 1.000 de lei, după ce a fost depistat având, în acelaşi timp, atât permis de conducere, cât şi certificat de persoană cu handicap.
Dumitru Cojocaru a fost identificat în urma unei verificări încrucişate, dispuse în urmă cu un an de prefectul Cristian Roman, privind toate persoanele posesoare de permis de conducere şi care suferă de dizabilităţi incompatibile cu calitatea de conducător auto.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, procurorul Aurel Simion, Dumitru Cojocaru a făcut obiectul unei cercetări penale pentru uz de fals, pentru că a obţinut permisul de conducere categoria B “pe baza unor documente care s-au dovedit a fi necorespunzătoare realităţii”.


“În cursul cercetărilor s-a dovedit că acesta suferă de afecţiuni incompatibile cu calitatea de conducător auto. Având în vedere faptul că acesta nu posedă autoturism şi nu a condus după obţinerea permisului de conducere vreun autoturism, în cauză s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unei amenzi administrative”, a afirmat Simion.
Procurorii continuă cercetările în cazul cadrelor medicale care au eliberat documentele, disjungând dosarul în care a fost cercetat Dumitru Cojocaru.
Acesta este singurul caz înregistrat de procurorii botoşăneni după scandalul permiselor pentru nevăzători.
În luna aprilie a anului trecut, o verificare dispusă de prefectul Cristian Roman a arătat că 486 de persoane cu handicap din judeţul Botoşani deţin permis de conducere, deşi afecţiunile de care suferă le fac incompatibile cu calitatea de conducător auto.
Datele au fost obţinute în urma unor verificări încrucişate a persoanelor cu handicap şi a posesorilor de permis de conducere.
Ancheta arăta că printre posesorii dreptului de a conduce se află nevăzători cu gradul I şi II de handicap, persoane cu handicap psihic sau mental, dar şi persoane cu deficiente de auz.
Astfel, 123 de persoane nevăzătoare încadrate în gradul II de handicap şi 33 în gradul I de handicap sunt posesoare de permise de conducere. De asemenea, 19 persoane cu handicap psihic accentuat şi şapte cu handicap mental grav sunt şoferi, deşi nu au acest drept.
În urma acţiunii de verificare, Serviciul Poliţiei Rutiere a ridicat 52 de permise de conducere de la persoane cu handicap.