/Borbely: Problemele de sanatate si protectie a mediului au nevoie de sustinere la nivel inalt

Borbely: Problemele de sanatate si protectie a mediului au nevoie de sustinere la nivel inalt

Susţinerea politică la nivel înalt este extrem de importantă pentru atragerea unui interes din ce în ce mai crescut al integrării problemelor de sănătate şi protecţie a mediului, a susţinut Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor, în cadrul celei de-a şaptea Conferinţe Ministeriale ‘Mediu pentru Europa’, desfăşurată la Astana, Kazahstan.
‘În opinia mea cantitatea şi calitatea apelor, inclusiv funcţiile ecosistemelor, contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii mediului şi implicit a oamenilor. Astfel, la nivelul UNECE /Comisia Economică pentru Europa a Naţiunilor Unite, n.r./ şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Protocolul privind Apa şi Sănătatea este rezultatul Procesului European pentru Protecţia Mediului şi Sănătate.

În calitatea mea de co-preşedinte a Board-ului Ministerial European Mediu şi Sănătate, susţin importanţa susţinerii politice de nivel înalt pentru atragerea unui interes din ce în ce mai crescut integrării problemelor de sănătate şi protecţie a mediului’, a subliniat Borbely, în a doua zi a conferinţei.
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, conduce delegaţia României care participă, în perioada 21-23 septembrie 2011, la cea de-a şaptea Conferinţă Ministerială ‘Mediu pentru Europa’, din Kazahstan.
Evenimentul este organizat sub egida Comisiei Economice pentru Europa a Naţiunilor Unite (UNECE)1 şi marchează 20 de ani de cooperare pan-europeană.
Conferinţa întruneşte 56 de state din regiunea UNECE, având ca teme principale managementul durabil al apelor şi a ecosistemelor asociate cu apă şi înverzirea economiei integrarea mediului în dezvoltarea economică,
În cadrul sesiunii plenare au avut intervenţii miniştrii de mediu din Ungaria, Kazahstan, Republica Moldova, precum şi preşedintele părţilor la Convenţia privind Apele Transfrontaliere şi organizaţii non-guvernamentale internaţionale.
Ministrul român al Mediului va prezenta, vineri, în cadrul sesiunii de închidere a Conferinţei, raportul privind rezultatele plenarei din 22 septembrie, inclusiv a celor trei mese rotunde pe tematica managementului apei.
Regiunea UNECE acoperă toate statele din Europa, Asia Centrală (Kazakhstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan Uzbekistan) şi Asia de Vest (Israel), precum şi Statele Unite şi Canada.