/Bolile cardiovasculare pot fi prevenite

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite

Schimbarea stilului de viaţă, în principal alimentaţia echilibrată, activitatea fizică zilnică, fără fumat şi odihnă adecvată poate preveni 80% dintre bolile cardiovasculare determinate de ateroscleroză, dar şi peste 90% dintre cazurile de diabet zaharat şi 70% dintre cazurile de cancer, a subliniat prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, luni, într-o conferinţă de presă.
România ocupă locul trei în lume, un procent de 62% dintre români murind din cauza bolilor cardiovasculare, a subliniat medicul, atrăgând atenţia asupra necesităţii prevenţiei.
Vârsta la care apare infarctul de miocard a scăzut, grupa de vârstă 30 – 40 de ani fiind din ce în ce mai afectată de infarct de miocard sau accident vascular cerebral.


Prevenţia trebuie începută încă din şcoală şi trebuie să aibă mesaje clare, a evidenţiat prof. dr. Dan Gaiţă.
Fundaţia Română a Inimii a fost înfiinţată de Societatea Română de Cardiologie pentru pregătirea strategiei naţionale în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare şi pentru susţinerea campaniilor iniţiate de Societatea Română de Cardiologie, obiectivul fiind ameliorarea stării de sănătate a populaţiei, prevenirea bolilor cardiovasculare şi scăderea mortalităţii provocate de bolile cardiovasculare cu 10% până în 2015, a evidenţiat prof. dr. Dan Deleanu, preşedintele societăţii.
Prof. dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele Comisiei de Sănătate a Ministerului Sănătăţii, a evidenţiat succesul obţinut prin programul de tratament intervenţional care a dus la reducerea mortalităţii. Acesta a adăugat că trebuie să înceapă şi un program de prevenţie, care este structurat, dar nu este încă finanţat de Ministerul Sănătăţii.
Fundaţia Română a Inimii, împreună cu Societatea Română de Cardiologie, sărbătoreşte Ziua Mondială a Inimii pe 24 septembrie sub sloganul “Noi ne-am pus inima la treabă! Tu ce faci?”
În această zi, medici cardiologi vor evalua gratuit riscul cardiovascular trecătorilor care vor veni în Parcul Herăstrău, conform ultimelor ghiduri europene.