/Bogdan Chiritoiu: Se impun reglementari si pentru medicamentele incluse in programele nationale

Bogdan Chiritoiu: Se impun reglementari si pentru medicamentele incluse in programele nationale

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a prezentat, marţi, raportul privind investigaţia sectorială pentru cunoaşterea pieţei distribuţiei angro de medicamente din România.
Potrivit acestuia, prin realizarea acestei analize sectoriale declanşate în 2009 Consiliul Concurenţei şi-a propus să facă o cercetare mai amănunţită asupra distribuţiei angro de medicamente pentru a stabili exact cum funcţionează acestă piaţă şi, eventual, să identifice şi să corecteze posibilele disfuncţionalităţi de natură anticoncurenţială.


În raportul său, Consiliul Concurenţei a pornit de la clasamentul celor mai bine vândute 50 de medicamente din România.
Bogdan Chiriţoiu a subliniat că în România se utilizează modelul tradiţional de distribuţie în cadrul căruia producătorii îşi distribuie produsele prin intermediul unuia sau mai multor distribuitori, fie în baza unor contracte de distribuţie, fie în baza unor condiţii general acceptate de distribuitori. Raportat la valoarea vânzărilor, aproximativ 70% din valoarea pieţelor analizate este acoperită de un număr mai mare de 10 distribuitori, în timp de 9,5% este acoperită de un număr mai mic de cinci distribuitori.
Ponderea cea mai mare este deţinută de vânzarea de medicamente către farmacii. Astfel, în perioada 2007-2009, trendul acestei pieţe a fost unul ascendent, vânzările către farmacii reprezentând în total o pondere de 85% în 2007, 86% 2008, pentru ca în 2009 să ajungă la aproximativ 93,5% din totalul vânzărilor de medicamente.
Consiliul Concurenţei consideră necesară o reevaluare a sistemelor de distribuţie folosite pe acele produse cu cote de piaţă de peste 30% şi o durată de peste cinci ani, precum şi a celor în care distribuţia se realizează printr-un număr limitat de distribuitori, care ar putea conduce la o restrângere nejustificată a concurenţei pe pieţele respective.
Bogdan Chiriţoiu a evidenţiat faptul că, deşi au fost luate anumite măsuri de CNAS prin introducerea preţului de referinţă pentru medicamentele compensate şi gratuite, totuşi piaţa de generice este redusă. Chiar şi în situaţia în care pentru medicamentele inovative există medicamente generice cu aceeaşi substanţă activă, vânzările medicamentului inovativ continuă să predomine în România, realizând în general peste 50% din vânzări şi ajungând chiar la 80-90%.
În cazul acestor medicamente Consiliul Concurenţei a analizat şi ponderea celor mai ieftine generice şi a constatat că în toate cazurile acestea reprezintă sub 1%, deşi în unele cazuri există diferenţe semnificative de preţ, între inovativ şi generic de până la 250%.
Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă ca şi cel nou, a subliniat Bogdan Chiriţoiu.
Acesta a făcut referire la programele naţionale pentru medicamente pentru care, în opinia sa, ar trebui să se introducă unele criterii clare, transparente în baza cărora medicamentele sunt introduse în una din cele trei subliste.
El a spus că ar trebui şi la aceste medicamente să se introducă preţul de referinţă ca în cazul celor de pe lista A şi B.
Bogdan Chiriţoiu apreciază că faptul că încă medicamentele generice nu au pătruns în măsură mare pe piaţă ar putea avea mai multe explicaţii, respectiv fie există producători care fac anumite intervenţii la prescriptori, fie există o înţelegere între producătorii de medicamente inovative şi cele generice. Aceste lucruri ar trebui analizate de Ministerul Sănătăţii.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, Dragoş Damian, a evidenţiat că piaţa de generice s-a erodat în ultimii trei ani. El a spus că există o piaţă suprareglementată, iar producătorii nu ştiu după ce reglementări să se ia şi din această cauză sunt disfuncţionalităţi.
Preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România, Viorel Vasile, a accentuat că Consiliul Concurenţei face tot felul de propuneri pe care le înaintează Ministerului Sănătăţii, iar producătorii sunt sancţionaţi în condiţiile în care aceştia nu şi-au recuperat datoriile pe care MS şi CNAS le are către ei.
Directorul executiv al CNAS, Dorin Ionescu, a precizat că datoriile către furnizorii de servicii, producători de medicamente, farmacii, distribuitori au fost plătite doar până în luna aprilie 2010.