/Boala presedintelui Hugo Chavez tulbura apele din politica Venezuelei

Boala presedintelui Hugo Chavez tulbura apele din politica Venezuelei

Operaţia preşedintelui venezuelean, Hugo Chavez, diagnosticat cu o formă de cancer, bulversează Venezuela, ţară unde armata a făcut un apel la fidelitate faţă de şeful statului aflat la tratament în Cuba, cu un an înaintea unor alegeri prezidenţiale de importanţă capitală, informează AFP.
Victimă, în 2002, a unei tentative de lovitură de stat, liderul celui mai important exportator de ţiţei din America de Sud a anunţat într-un mesaj, citit de la Havana şi difuzat, joi seara, în Venezuela, că a fost supus unei operaţii din cauza unei tumori canceroase de pe urma căreia speră să se refacă în totalitate.
Ştirea a pus capăt zvonurilor legate de sănătatea sa, amplificate de neobişnuita sa absenţă, de la 10 iunie, din viaţa politică. A fost, de asemenea, un duş rece pentru susţinătorii săi care îl considerau aproape imposibil de învins şi, în orice caz, absolut necesar pentru progresul ‘revoluţiei socialiste’ în această ţară sud-americană.


Popular în special în rândul celor defavorizaţi, chiar şi după 12 ani petrecuţi la putere, Chavez a făcut deja cunoscut că va candida în alegerile prezidenţiale programate pentru sfârşitul lui 2012.
Boala sa a bulversat însă scena politică. Incertitudinea îi afectează atât pe simpatizanţii săi care se tem să nu se trezească orfani, cât şi pe opozanţi care şi-au construit discursurile împotriva imaginii preşedintelui.
Responsabilul operaţiunilor de apărare şi menţinere a oridnii, Henry Rangel Silva, a garantat, vineri, pentru fidelitatea armatei. ‘Pot să garantez pentru ataşamentul forţelor armate faţă de preşedinte (…) Am trecut printr-o experienţă nefastă, în 2002, şi niciodată membrii forţelor armate nu vor mai viola constituţia’, a declarat el.
La rândul său, vicepreşedintele Elias Jaua a dat asigurări în ce priveşte ‘stabilitatea politică’ a ţării. ‘Preşedintele republicii îşi exercită pe deplin competenţe constituţionale. Se află la conducerea guvernului, nu a încetat să fie şi va continua să fie’, a spus el.
Mai mulţi şefi de stat latino-americani, dar şi cel al Statelor Unite, a cărui ţară este primul client al petrolului venezuelean în ciuda relaţiilor tensionate cu Chavez, i-au urat o ‘însănătoşire grabnică’ preşedintelui Hugo Chavez.