/Bistrita-Nasaud: Numarul cazurilor de cancer, in crestere in judet

Bistrita-Nasaud: Numarul cazurilor de cancer, in crestere in judet

Incidenţa cazurilor de cancer este în creştere în judeţul Bistriţa-Năsăud, numai în anul 2010 fiind diagnosticate 731 de persoane cu această boală, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică, Anca Andriţoiu.
“În ultimii ani a crescut constant numărul afecţiunilor oncologice şi diabetului. Ca şi boli cronice, ele se găsesc pe primele locuri. Numai anul trecut au fost depistate 731 de cazuri noi de boală oncologică. Pe primul loc se găseşte cancerul bronho-pulmonar, deci încă se fumează foarte mult, acesta fiind un factor care favorizează apariţia acestui tip de cancer”, a spus Anca Andriţoiu.


Tumorile maligne se află, de altfel, pe locul al doilea în topul principalelor cauze de deces înregistrate la nivelul judeţului în 2010, după bolile aparatului cardiovascular, rata prevalenţei acestor tumori fiind de 1,43%.
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Mircea Gelu Buta, prezent la conferinţa de presă, a precizat că judeţul Bistriţa-Năsăud va primi 1,5 milioane lei de la Ministerul Sănătăţii pentru extinderea şi modernizarea secţiei de oncologie.
“Din păcate, această boală cruntă îşi pune amprenta pe populaţie şi trebuie să ne dezvoltăm neapărat serviciile atât din punct de vedere hotelier, cât şi al tehnologiei de diagnostică şi tratament”, a mai spus Buta.