/Binefacerile alimentelor bio sunt doar mentale?

Binefacerile alimentelor bio sunt doar mentale?

Un recent studiu american sugerează că eticheta ‘bio’ pusă pe alimente ar incita creierul să gândească că ele au un gust mai bun şi oferă mai multe beneficii organismului chiar atunci când nu există nicio diferenţă, potrivit site-ului Maxisciences.

Beneficiile alimentelor bio ar fi pur mentale, potrivit cercetătorilor de la Cornell University din New-York, autori ai unui studiu pe această temă prezentat la conferinţa anuală a American Society for Nutrition, care relansează dezbaterea asupra binefacerilor hranei ecologice.

Cercetătorii americani au cerut unui număr de 144 subiecţi să compare, într-un magazin, alimentele despre care ştiau că sunt ‘convenţionale’ sau ‘biologice’. În realitate, toate produsele propuse erau ecologice, dar doar unele aveau etichetă bio. Cercetătorii le-au cerut participanţilor la test să noteze pe o scară de la 1 la 9, pentru fiecare aliment, un număr de 10 atribute diferite legate de gust sau conţinutul de grăsimi. De asemenea, subiecţii au trebuit să estimeze numărul de calorii al fiecărui produs. În final, cercetătorii au stabilit că alimentele cu etichetă bio au primit notă maximă şi că subiecţii au estimat că aceste produse conţineau în medie mai puţin cu 60 de calorii.

În cursul altui test, rezultatele au arătat că există tendinţa de a consuma mai multe calorii în restaurantele care spun că servesc hrană ‘mai echilibrată’ decât în fast-food-urile tipice. Astfel, eticheta bio se pare că duce la ceea ce psihologii numesc ‘efectul halo’. Un fenomen care afectează percepţia persoanelor făcându-le, în acest caz, să se gândească că hrana cu etichetă bio este mai bună pentru sănătate.