/Bill Gates: Vaccinarea trebuie sa devina o prioritate pentru salvarea a 10 milioane de vieti pana in 2020

Bill Gates: Vaccinarea trebuie sa devina o prioritate pentru salvarea a 10 milioane de vieti pana in 2020

Bill Gates, cofondatorul Microsoft şi unul dintre cei mai mari filantropi ai planetei, le-a cerut marţi liderilor mondiali să facă din campaniile de vaccinare o prioritate pentru ‘salvarea a 10 milioane de vieţi’ până în 2020, relatează AFP.

În cadrul unui discurs rostit la cea de-a 64-a Adunare anuală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, care reuneşte la Geneva până la 24 mai circa 60 de miniştri, precum şi peste 1.800 de delegaţi reprezentându-i pe cei 193 de membri ai OMS, Bill Gates şi-a prezentat ‘viziunea’ pentru viitor.

Adresându-se ţărilor donatoare, el le-a cerut să investească mai mult în vaccinuri şi în imunizări, chiar dacă ‘se confruntă cu crize bugetare’.

‘Sisteme de imunizare eficiente vor pune capăt poliomielitei şi vor permite tuturor copiilor să profite de binefacerile a cinci sau şase noi vaccinuri’, a dat asigurări Bill Gates.

‘Vom putea salva patru milioane de vieţi până în 2015 şi 10 milioane de vieţi până în 2020’, a afirmat copreşedintele Fundaţiei Bill şi Melinda Gates.

Estimând că un leadership /conducere/ este ‘esenţial’ pentru realizarea viziunii sale, Bill Gates a anunţat că din 2012, fundaţia sa va oferi un premiu persoanei sau organizaţiei care va aduce o contribuţie inovatoare şi exclusivă în următorul deceniu, pe care l-a numit ‘deceniu vaccinurilor’.

Adresându-se membrilor Adunării, el a insistat ca vaccinurile să fie în centrul sistemelor lor de sănătate şi le-a cerut acestora să se asigure că toţi copii au acces la vaccinurile existente.

Bill Gates a lăudat autorităţile din India şi Nigeria, care au crescut rata de imunizare în ţările lor. El a salutat de asemenea succesul înregistrat de noul vaccin împotriva meningitei A, administrat în Burkina Faso, Mali şi Niger în decembrie anul trecut.