/Bihor: Un profesor a redeschis un magazin de produse etnobotanice

Bihor: Un profesor a redeschis un magazin de produse etnobotanice

Prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, a anunţat miercuri că unul din cele trei magazine de etnobotanice, închise de autorităţi, a fost redeschis recent de patronul acestuia, care este chiar un profesor dintr-o comună apropiată de Oradea.
‘Din informaţiile pe care le am, patronul acestui magazin ar fi profesor la Şcoala Generală din Sântandrei, iar directorul a spus că este un om care îşi vede de treabă. Pentru mine este însă scandalos faptul că un profesor poate comercializa etnobotanice, cu atât mai mult cu cât efectele acestora afectează tinerii, elevii în bună măsură,’ a declarat prefectul, în conferinţă de presă.


Gavrilă Ghilea a adăugat că a observat personal magazinul deschis în cursul zilei de marţi, 26 aprilie, fiind situat chiar în centrul municipiului, în spatele teatrului orădean. De asemenea, prefectul a precizat că a luat deja primele măsuri pentru a vedea dacă este sau nu respectată legea.
Activităţile de control ale echipelor mixte, constituite în februarie, prin ordin al prefectului, au dus la aplicarea unor amenzi în valoare de peste 70 de mii lei. În cele din urmă, un magazin şi-a încetat activitatea, prin decizia patronului, iar în cazul celorlalte două magazine, OJPC Bihor a emis decizii de închidere pe o perioadă de 6-12 luni.
Acest lucru a fost anunţat ca un succes al instituţiilor implicate în această acţiune, în cadrul unei videoconferinţe cu ministrul Traian Igaş, în cursul săptămânii trecute.
‘Patronii unor astfel de magazine se arată însă deosebit de perseverenţi şi caută mereu să zădărnicească eforturile noastre. Singura lor obsesie este profitul pe seama sănătăţii tinerilor consumatori de produse periculoase. Dar sunt convins că reacţia instituţiilor abilitate să intervină va fi promptă şi eficientă,’ a conchis prefectul judeţului.