/Bihor: Primarul Bolojan apreciaza pozitia MS in privinta criteriilor de internare in spitale

Bihor: Primarul Bolojan apreciaza pozitia MS in privinta criteriilor de internare in spitale

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a apreciat, miercuri, într-o conferinţă de presă, poziţia Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte criteriile de internare în spital, un proiect anunţat recent de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
“Casa a propus un sistem restrictiv şi tulbure, în care nu mai ştii ce se întâmplă. E adevărat că numărul de internări în România este disproporţionat în raport cu numărul de cazuri care se rezolvă în ambulatoriu, dar aceste măsuri aberante de a refuza internarea în spital nu pot fi puse în practică, pentru că îţi vine omul acolo şi nu ai ce face”, a afirmat primarul.
În opinia sa, poziţia adoptată în acest caz de Ministerul Sănătăţii, care a hotărât să nu ia în considerare criteriile, este una corectă, Ilie Bolojan afirmând că, din punctul său de vedere, soluţia nu este de a găsi nişte mecanisme administrative prin care să se refuze internarea în spital, “nişte măsuri arbitrare”, ci să se finanţeze sistemul, care şi azi este, din păcate, subfinanţat.


“Nu mai avem contracte pe semestru al doilea cu Casele, nu mai există bani în buget, deci soluţia este ca Guvernul să suplimenteze în mod consistent bugetele pe sănătate”, a susţinut edilul municipiului Oradea.
El a arătat că, “fără un sistem de medicină primară pus la punct, nu se poate vorbi de limitarea internărilor în spitale”. “Iar soluţii din acestea, din birou, propuse de CNAS fără consultarea Ministerului Sănătăţii, (…) sunt lucruri total nelalocul lor”, a mai spus Bolojan.
El a susţinut că autorităţile locale vor avea foarte mult de pătimit dacă Executivul nu va da bani în sistem, apreciind că toate eforturile, investiţiile şi restructurările făcute nu îşi vor arăta rezultatul.