/Bihor: Primaria Oradea a evaluat starea sanatatii copiilor din clasele I si a V-a

Bihor: Primaria Oradea a evaluat starea sanatatii copiilor din clasele I si a V-a

Primăria Oradea, singura administraţie locală din ţară care a demarat un program-pilot de evaluare medicală a copiilor, a prezentat joi rezultatele programului de screening care arată ‘un grad mediu de probleme’.
Programul de screening, iniţiat de grupul de consilieri UDMR, a presupus, începând din aprilie 2011, efectuarea unor investigaţii medicale care au avut ca scop depistarea copiilor cu anemie, lambliază, tulburări de vedere (refracţie), tulburări de auz şi probleme stomatologice.


Viceprimarul municipiului Oradea, Biro Rozalia, a precizat, joi, în conferinţă de presă, împreună cu directoarea Administraţiei Social Comunitare Oradea, Koncsek Zita, că din totalul celor 3.614 elevi înscrişi în acest an şcolar în clasa I, respectiv în clasa a V-a, în 30 de şcoli orădene, la programul de screening au participat 1.293 de elevi de clasa I şi 1.196 de elevi de clasa a V-a, adică 2.489 de elevi ai căror părinţi şi-au dat acordul pentru efectuarea examinărilor.
În urma analizelor efectuate s-a constatat că majoritatea copiilor au probleme stomatologice şi probleme ORL. Din cei 1.293 de elevi din clasa I, 98 au fost depistaţi cu anemie (7,58 %) şi 130 de copii cu lambliază (10,05 %), respectiv din cei 1.196 de elevi din clasa a V-a, 36 au fost depistaţi cu anemie (3,01 %) şi 114 cu lambliază (9,53 % ).
Examen oftalmologic s-a efectuat la 2.489 elevi şi au fost depistaţi 481 cu tulburări de refracţie, din care 22% copii de clasa întâi şi 16% de clasa a cincea.
Din toate audiogramele efectuate, 25 de elevi au primit recomandarea de a efectua investigaţii mai complexe.
Consultaţiile stomatologice au scos în evidenţă un număr mare de carii dentare, anomalii dento-maxilare şi alte afecţiuni: 78% din elevii din clasa întâi prezintă carii la dinţi temporari, 55% au carii la dinţi permanenţi, 16% prezintă anomalii dento-maxilare. Elevii din a cincea au 14% carii la dinţi temporari, tot 55% carii la dinţi permanenţi şi 27%, anomalii dento-maxilare. Doar 13 % poartă aparate ortodontice.
‘Bazându-ne pe părerea specialiştilor ne aflăm la un grad mediu de probleme. Aceste rezultate vor dovedi părinţilor necesitatea de a-şi da acordul pentru efectuarea acestor analize la copii, deoarece din cei peste 3.000 de părinţi şi-au dat acordul doar 2.500″, a spus viceprimarul Biro Rozalia.
Directoarea ASCO, Koncsek Zita, a prezentat, în amănunt, rezultatele obţinute în urma evaluării de sănătate a copiilor, subliniind importanţa acestei campanii şi a educaţiei pentru sănătatea copiilor, în sprijinul cărora a venit acest program al administraţiei locale.
Fondurile alocate Programului anual de screening al stării de sănătate a elevilor din clasele întâi şi a cincea din municipiul Oradea au fost de 110.000 lei şi au cuprins analizele de laborator (hemoleucograma şi examenul coproparazitologic) şi transportul al elevilor de la unităţile şcolare la Spitalul Municipal şi retur.
Primăria a dorit să mulţumească pentru ajutorul efectiv al unor firme care s-au implicat gratuit în program. Astfel, examenul oftalmologic a fost oferit de Optica Focus Oradea, prin Dr. Cornelia Jelic, consultaţiile având loc la cabinetele medicale şcolare, cu aparatură mobilă de consultaţii, specială pentru copii. Audiogramele au fost efectuate tot gratuit de Cabinetul de protezare auditivă Romsound, prin grija Serviciului de Ajutor Maltez filiala Oradea.