/Bihor: Prima admitere prin teste-grila la Facultatea de Medicina Oradea

Bihor: Prima admitere prin teste-grila la Facultatea de Medicina Oradea

Prodecanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie (FMF) Oradea, prof. univ. dr. Gheorghe Mermeze, a anunţat miercuri că, din acest an, această unitate de învăţământ superior va organiza, pentru prima dată, examen de admitere sub forma testelor-grilă, în limba română şi limba engleză.
‘Considerăm că astfel intrăm şi noi şi în rândul facultăţilor cu tradiţie care fac acest lucru de mai mulţi ani’, a precizat, într-o conferinţă de presă, prodecanul Mermeze, alături de rectorul Universităţii Oradea, Cornel Antal.


Noutatea admiterii va fi susţinută de conducerea facultăţii organizând, din luna mai, câteva pregătiri cu viitorii studenţi, în patru ‘examene’: pe 7 şi 14 mai, urmate de altele în 4 şi 18 iunie, când se vor simula examenele de admitere, atât ca durată, cât şi ca număr de întrebări, care vor fi similare celor de la examenul de admitere.
Taxa de participare este de 100 de lei/examinare, la fel cum se procedează şi în alte centre universitare. Pentru cei are nu pot participa la simulări, facultatea va definitiva, în viitorul apropiat, şi va edita o carte cu toate testele, pe specializări, traduse în una sau două limbi, probabil engleză şi maghiară, şi care se va vinde la un preţ accesibil.
Examenul de admitere se va da din aceeaşi tematică pentru medicina generală şi medicina dentară, în funcţie de ceea ce vor solicita la înscriere şi de media obţinută, candidaţii vor putea alege una din cele două specializări. La fel se va proceda şi în cazul specializărilor scurte: balneofiziokinetoterapie, radiologie, tehnică dentară şi asistenţă medicală generală.
Materiile de examen pentru medicină generală şi medicină dentară sunt biologie (anatomie) sau chimie (chimie organică), la alegere; la formele scurte sunt aceleaşi discipline, dar numărul de capitole este mai redus (dacă la medicină se cer 16 capitole, la forma scurtă sunt numai 11 capitole). La farmacie, se va da examen din botanică şi chimie.
Programarea testelor-simulare ca şi tematica de examen au fost afişate, din 3 februarie, pe site-ul FMF, aşa cum prevede legislaţia, adică cu şase luni înainte. Doar că, potrivit legii, ar trebui afişată şi cifra de şcolarizare pe care instituţia nu a primit-o încă de la Ministerul Educaţiei.