/Bihor: Fonduri transfrontaliere pentru infrastructura oradeana

Bihor: Fonduri transfrontaliere pentru infrastructura oradeana

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat joi că Primăria Oradea are în vedere accesarea de fonduri europene transfrontaliere pentru realizarea unor noi proiecte de infrastructură rutieră, de afaceri, cercetare şi sănătate, în valoare totală de 16 milioane de euro.
‘Cei care sunteţi preocupaţi de accesarea fondurilor europene ştiţi că accesarea pe programele operaţionale regionale s-a cam încheiat, de aceea singura nişă de finanţări, în afară de veniturile proprii, credite sau repartiţii guvernamentale, au mai rămas fondurile pentru proiectele transfrontaliere,’ a declarat joi, în conferinţă de presă, primarul Bolojan.


Primul proiect vizează construirea unui drum rapid de legătură între podul de pe str. Făcliei şi str. Ecaterina Teodoroiu, în imediata vecinătate a căii ferate. Lungimea aproximativă a noii axe de transport va fi de 3,7 km, iar ea face legătura între zona de deal şi cartierele Nufărul – Velenţa, pentru a evita ambuteiajele de pe un bulevard foarte solicitat (Magheru).
Proiectul va fi demarat efectiv la sfârşitul anului viitor. Imediat ce va fi definitivat studiul de fezabilitate şi vor fi obţinute avizele SNCFR, se va trece la identificarea proprietarilor de terenuri şi ai celor câteva locuinţe din intersecţii, care vor trebui expropriaţi. Suma maximă pe care o va putea accesa municipalitatea este de 6 milioane de euro. Dacă valoarea estimată a acestui proiect va fi mai mică decât suma maximă, primăria va trece şi la asfaltarea tronsonului de 4 km de pe raza municipiului, a drumului de intrare din Ungaria în România, a şoselei Borşului.
Pe infrastructura de afaceri, primăria prevede realizarea utilităţilor (apă, canalizare, curent electric, drumuri interioare) în viitorul parc industrial, situat pe amplasamentul fostului tancodrom, pe 25 de hectare de teren. Suma maximă a proiectului este de 4 milioane de euro.
În domeniul infrastructurii de cercetare, primăria şi-a propus să acceseze o sumă de aproximativ două milioane de euro pentru înfiinţarea unui centru de management al traficului, ceea ce înseamnă sistemul de semaforizare inteligent şi urmărirea acestuia într-o formă optimizată, pentru a se circula fluent, pe principalele axe de trafic din municipiu.
‘Realizarea centurii oraşului şi axele de transport din centură şi din oraş vor stabiliza practic, pentru următorii ani, circulaţia şi ne va permite abia acum să optimizăm traficul. Nu avea rost să introducem semafoare inteligente cât timp axele de trafic nu sunt stabilizate,’ a precizat primarul Bolojan.
Şi pe infrastructura de sănătate se vor accesa fonduri transfrontaliere, a câte două milioane de euro, pentru reabilitarea blocurilor operatorii de la Spitalul Municipal din Oradea, respectiv a la Spitalul Judeţean.