/Bihor: Examinari medicale pentru elevi, sustinute de Primaria Oradea

Bihor: Examinari medicale pentru elevi, sustinute de Primaria Oradea

Primăria municipiului Oradea a iniţiat în acest an, în premieră naţională, un program anual de screening pentru elevii orădeni din clasele I-a şi a V-a, care vor beneficia de examene gratuite medicale.
Viceprimarul municipiului Oradea, Biro Rozalia, a precizat marţi, într-o conferinţă de presă, că programul de screening, aprobat recent prin hotărâre de consiliu local şi susţinut financiar de municipalitate, cuprinde cinci examene medicale: hemoleucograma (prin prelevarea unei mici cantităţi de sânge din deget), examenul oftalmologic, ORL, stomatologic şi coproparazitologic şi are ca scop depistarea precoce a unor afecţiuni la copii.
Doar 66% dintre părinţi au răspuns afirmativ la solicitarea primăriei de a-şi da acordul pentru asemenea verificări, ceea ce înseamnă că 2.489 de elevi vor fi examinaţi.


‘Din păcate, avem o oarecare neîncredere în tot ce înseamnă nou. Acesta este motivul pentru care, deocamdată, nu au răspuns încă toţi părinţii. Condiţiile asigurate satisfac orice cerinţă în domeniul sănătăţii. Eu sunt convinsă însă că numărul lor va creşte şi în acest an, dar şi anul viitor,’ a declarat viceprimarul.
Până în prezent, s-au derulat examenele oftalmologice şi ORL. Nouă unităţi şcolare au efectuat examenul oftalmologic al copiilor respectivi, consultaţiile de specialitate demonstrând necesitatea acestora. La şcoala ‘Dacia’, din 171 de copii, 31 au fost descoperiţi cu probleme de vedere, iar la ‘Oltea Doamna’, din 126 de copii, 32 aveau dificultăţi oculare.
În urma acestor examinări, rezultatul este trimis medicului şcolar şi la domiciliul părintelui care va hotărî continuarea tratamentului la un medic de specialitate.
Pentru examenul oftalmologic şi cel ORL, municipalitatea a alocat 47.000 de lei, respectiv 125.000 de lei, urmând ca, după aprobarea sumelor în următoarea şedinţă de CL, examenele de sânge, stomatologic şi coprologic să aibă loc după vacanţa de primăvară până la sfârşitul anului şcolar.
Analizele specifice vor fi efectuate, contra cost, de către un laborator acreditat, desemnat prin solicitare de oferte. Planificarea copiilor la cabinetele medicale de specialitate se va face după ce vor fi stabiliţi câştigătorii licitaţiilor.
‘Eu sunt foarte mândră că suntem singura municipalitate la nivel naţional care contribuie cu ceva la sănătatea elevilor, în afară de faptul că asigurăm infrastructura şi dotările în şcolile în care învaţă,’ a subliniat Biro Rozalia.
Primăria Oradea a mai demarat, în urmă cu trei ani, un program de iniţiere în înot, prin care fiecare copil orădean de clasa a doua beneficiază de un curs de iniţiere în înot , timp de şase săptămâni, 50% din costul cursului, adică 60.000 de euro, anual, fiind asigurat de municipalitate.