/Bihor: Asistenta medicala de urgenta, sub o singura comanda in Oradea

Bihor: Asistenta medicala de urgenta, sub o singura comanda in Oradea

Asistenţa medicală de urgenţă în Oradea va funcţiona unitar, sub o singură comandă, prin comasarea celor două mari structuri din municipiu care funcţionează la Spitalul Municipal şi la Spitalul Judeţean, a anunţat marţi primarul Ilie Bolojan.
Dr. Hadrian Borcea, medic-şef UPU – SMURD Bihor, a explicat, în conferinţă de presă, că volumul cel mai mare al activităţii de urgenţe este asigurat de Unitatea pentru Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul Judeţean şi Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) din Spitalul Municipal. Pe lângă acestea mai există camerele de gardă la alte trei spitale.
‘Am propus administraţiei locale şi ministerului ideea de a desfiinţa practic CPU şi de a crea o structură unică pentru gestionarea urgenţelor în cadrul UPU de la Spitalul Judeţean”, a declarat Borcea.


Ca principiu, a spus dr. Borcea, în asistenţa medicală de urgenţă practic nu există vârstă a pacientului, ci doar o gravitate a leziunilor pe care le prezintă. Astfel, pacienţii critici, care au funcţiile vitale afectate, vor fi trataţi doar la UPU, care are capacitate de evaluare, inclusiv imagistică, necesară pentru stabilirea diagnosticului şi tratamentului de urgenţă.
Pentru moment, CPU se menţine ca activitate pentru urgenţele medii şi minore, urmând ca treptat, în funcţie de posibilităţile din cadrul UPU, să fie mutaţi inclusiv pacienţii care prezintă gravitate medie către UPU.
Primarul Bolojan a susţinut că asistenţa medicală de urgenţă sub o singură comandă va permite o anumită optimizare a activităţii, posibilitatea de a gestiona unitar urgenţele, pe de o parte, şi pe de altă parte, o reducere a posturilor administrative şi de coordonare. Aceasta din urmă va duce la o diminuare a costurilor, dar şi la creşterea veniturilor Spitalului Judeţean, deoarece prin preluarea CPU de la Spitalul Municipal se va suplimenta finanţarea UPU cu aproximativ 100.000 de lei pe lună, ceea ce va face ca ponderea cheltuielilor de personal să scadă de la 76 la 73 %, adică mai puţine măsuri dure aplicate pentru economii.
Primarul Ilie Bolojan i-a mulţumit doctorului Hadrian Borcea pentru soluţiile găsite în vederea funcţionării unitare a urgenţelor în Oradea.