/Belgia: o tiganca cu cetatenie romana va plati 2.800 euro pentru fals in acuzatii la adresa unor politisti

Belgia: o tiganca cu cetatenie romana va plati 2.800 euro pentru fals in acuzatii la adresa unor politisti

O ţigancă cu cetăţenie română, prinsă la cerşit în Bruxelles, va fi obligată la plata a aproape 2.800 de euro pentru fals în acuzaţii contra a şase poliţişti, o premieră în Belgia, după ce femeia declarase în faţa anchetatorilor că a suferit un avort spontan din cauza violenţelor la care a fost supusă de poliţiştii respectivi, notează luni cotidianul La Derniere Heure.
Femeia de origine romă, Nicoleta P., fusese interpelată la 23 noiembrie 2009 în Gara de Nord din Bruxelles, unde se ocupa cu cerşitul. Ea i-a acuzat pe poliţişti că a pierdut sarcina din cauza violenţelor contra ei şi s-a constituit parte civilă în faţa judecătoarei de instrucţie Sophie Huguet.


Cei şase poliţişti ai poliţiei federale a căilor ferate belgiene, între care două femei, au fost găsiţi nevinovaţi, iar reclamanta va plăti în total suma de 2.792,63 euro, justiţia ajungând la concluzia că femeia a inventat întreaga poveste.
Nicoleta P. declarase că avortul a survenit în urma faptului că unul dintre poliţişti ar fi lovit-o la mâna stângă, or în urma controlului nu s-a constatat prezenţa vreunui hematom pe corpul femeii şi în niciun caz la mâna stângă a femeii. Examenul ginecologic a confirmat că femeia a suferit un avort, dar medicul legist a insistat asupra faptului că este imposibil medical de stabilit data avortului sau motivele acestuia.
Medicii închisorii pentru femei Berkendael şi de la spitalul Saint-Pierre din Bruxelles au precizat că femeia nu s-a plâns niciodată că ar fi fost ţinta violenţelor poliţiştilor.
În plus, s-a constatat că femeia nu vorbeşte şi nu înţelege limba franceză, ceea ce vine în contradicţie cu declaraţiile date de ea în faţa anchetatorilor belgieni. Aceştia au mai descoperit că femeia s-a sustras executării unei condamnări anterioare pentru furt.
Sindicatele poliţiştilor din Belgia au denunţat în numeroase rânduri uşurinţa cu care aceştia cad victime unor acuzaţii fanteziste, adaugă sursa citată.