/Belgia interzice importurile de castraveti suspecti

Belgia interzice importurile de castraveti suspecti

Belgia a interzis importurile de castraveţi proveniţi de la distribuitori spanioli, ale căror produse sunt suspectate c-ar fi cauza unei contaminări în Germania, a anunţat luni Ministerul belgian al Agriculturii, citat de AFP.
”I-am cerut Agenţiei pentru securitatea lanţului alimentar /Afsca/ să interzică importurile acestor două întreprinderi”, a declarat Sabine Laruelle, pe marginea unei reuniuni la Debrecen /estul Ungariei/ a miniştrilor agriculturii din ţările membre ale Uniunii Europene.
Dna Laruelle a precizat că, potrivit verificărilor recente, nici un castravete spaniol ”n-a mai fost importat din iarnă”.
Afacerea arată şi reversul medaliei globalizării, a estimat ministrul belgian: ”O problemă cu castraveţii spanioli şi Europa este cea care tremură”.


Bacteria, care provoacă hemoragii în sistemul digestiv, continuă să se propage în Germania, unde ar fi făcut deja 11 morţi, dintre care o nonagenară. Contaminată cu bacteria E.coli enterohemoragică, bătrâna a decedat în vestul Germaniei, la Paderborn, fiind prima victimă semnalată în afara nordului ţării, principalul focar de infecţie. Până în prezent, toate decesele erau concentrate în nord, în principal în Hamburg şi Schleswig-Holstein.
Femeia, în vârstă de 91 de ani, a murit duminică, după ce-au apărut tulburări renale severe, denumite sindromul hemolitic şi uremic /SHU/, cauzate de bacterie.
Institutul Koch, însărcinat cu controlul sanitar şi lupta împotriva maladiilor, a înregistrat luni 319 pacienţi la care a apărut SHU, dar nu i-a atribuit direct bacteriei până în prezent decât trei decese.