/BASF doreste sa cultive cartofi modificati genetic

BASF doreste sa cultive cartofi modificati genetic

Grupul german ce activează în industria chimică, BASF, a anunţat luni că a solicitat Uniunii Europene autorizaţia pentru a cultiva prima specie de cartof modificat genetic destinat alimentaţiei umane, ce poartă numele de Fortuna, relatează agenţia France Presse.

‘Începutul comercializării este prevăzut pentru anul 2014 sau 2015’, a precizat grupul german, lider european în domeniul chimiei, care şi-a dezvoltat în ultimii ani activitatea de cercetare în domeniul organismelor modificate genetic (OGM).

‘Acest cartof este destinat în principal alimentaţiei umane, dar poate fi folosit şi pentru hrănirea animalelor’, a declarat agenţiei France Presse purtătorul de cuvânt al BASF. Este o specie de cartof derivată din Fontane, una dintre varietăţile cele mai folosite pentru producerea chipsurilor.

‘Următoarea etapă în procesul de autorizare constă în avizul Autorităţii Europene pentru Securitatea Alimentelor (EFSA) care va evalua securitatea produsului pentru oameni, animale şi mediul înconjurător’, mai precizează compania germană.

Un purtător de cuvânt al EFSA a declarat că organizaţia nu are ‘un termen limită’ pentru a răspunde solicitării care trebuie să-i parvină prin intermediul Comisiei Europene. Acesta a mai subliniat că ‘anumite solicitări nu sunt niciodată finalizate’ întrucât producătorii renunţă să mai răspundă cererilor autorităţilor de a obţine date suplimentare despre produse. După avizul EFSA, Comisia Europeană şi statele membre UE trebuie să se pronunţe în privinţa autorizării produsului.

Specia de cartof Fortuna are capacitatea de a rezista la mana cartofului, un parazit foarte devastator care a fost una dintre cauzele principale ale foametei irlandeze din scolul XIX şi care potrivit grupului german încă mai distruge circa 20% din culturile de cartofi la nivel mondial. BASF explică acest rezultat prin folosirea a două gene prelevate de la o varietate sălbatică de cartof din America de Sud care rezistă la mana cartofului.

Dacă Uniunea Europeană va autoriza comercializarea, acesta va fi primul cartof modificat genetic ce se va regăsi în alimentaţia noastră. Uniunea Europeană a autorizat deja comercializarea de produse alimentare ce conţin anumite varietăţi de porumb, rapiţă, soia şi sfeclă modificate genetic. În privinţa culturilor cu destinaţie comercială, numai două specii de OGM au fost autorizate în Europa: porumbul MON810 produs de multinaţionala americană Monsanto şi cartoful Amflora produs de BASF. Aceasta din urmă ar putea fi folosită în alimentaţia umană, dar nu este acceptată decât într-un procent de maxim 0,9% din gramajul produsului. Ea este folosită în special în scopuri industriale, cum ar fi obţinerea de amidon pentru pasta din care se produce hârtia, sau pentru furaje.

BASF a cerut autorizarea acestei specii în anul 1996, dar a obţinut avizul 14 ani mai târziu, în 2010. Ea a mai solicitat şi autorizarea speciei de cartof Amadea, o varietate mai recentă a Amflorei. Compania germană s-a găsit într-o situaţie dificilă în anul 2010 când autorităţile suedeze au găsit pe un câmp cultivat cu Amflora şi culturi de Amadea. Întrucât aceasta din urmă nu a fost încă autorizată, Comisia Europeană a cerut distrugerea culturii în întregime.

‘Nu trebuie să realizăm produse alimentare de bază modificate genetic’, a declarat Stephanie Towe, specialistă în OGM la Greenpeace Germania, subliniind riscurile de diseminare a mutaţiilor genetice la culturile tradiţionale. Ea a mai adăugat însă că ‘o producţie tradiţională durabilă nu mai este posibilă’.AGERPRES/(Sorin Popescu)