/Bahrein: Protestele au provocat 24 de victime (oficial)

Bahrein: Protestele au provocat 24 de victime (oficial)

Recentele proteste din Bahrein s-au soldat cu 24 de morţi, între care patru poliţişti, iar manifestanţii au folosit tactici ale grupării şiite libaneze Hezbollah, a afirmat marţi ministrul de externe din emirat, şeicul Rashid ben Abdallah Al-Khalifa, informează AFP.

“Patru poliţişti, şapte civili nevinovaţi şi 13 persoane implicate în revolte şi acţiuni violente şi-au pierdut viaţa”, 391 de membri ai forţelor de ordine şi 56 de civili, inclusiv cetăţeni străini, au fost răniţi, a declarat şeicul Rashid, adresându-se parlamentului de la Manama.

Şeful diplomaţiei din Bahrein a apreciat că modalitatea de a protesta, instalarea unei tabere de protestatari în Piaţa Perlei din Manama, sunt similare metodelor utilizate de gruparea libaneză Hezbollah, susţinută de Siria şi de Iran.

Ridicarea de baricade, ocuparea spitalelor, a unor clădiri publice, a sediului televiziunii, şi crearea de celule care să se ocupe de mobilizarea manifestanţilor pe teren, de aprovizionarea şi informarea acestora sunt tactici copiate de la Hezbollah, a subliniat oficialul de la Manama.

“A fost deschisă o anchetă menită să dezvăluie, între altele, natura contactelor” între manifestanţi şi Hezbollah, a conchis şeicul Rashid.

Guvernul din Bahrein, guvernat de o dinastie sunită /comunitate minoritară/, a denunţat sprijinul acordat de Hezbollah şi de autorităţile iraniene mişcării şiite de protest din emirat /februarie-martie/. Forţele de ordine locale au reuşit să pună capăt protestelor cu ajutor primit din partea forţei comune a Consiliului de Cooperare al Golfului /CCG/, “Scutul peninsulei”, creată în 1984.